30.4 C
Zvornik
23. јул 2024.

Spasite život, dajte kaku!

Nakon banke krvi i banke sperme, u SAD otvorena je banka kake, OpenBiome, koja poziva građane da daju svoju stolicu radi liječenja crijevnih oboljenja

NJUJORK – Nakon banke krvi i banke sperme, u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je prije par godina i prva banka kake, OpenBiome, koja poziva građane da daju svoju stolicu radi liječenja bolesti digestivnog trakta, prenose elektronski mediji.

Prikupljeni feces koristi se u fekalnoj transplantaciji (transplantaciji crijevne flore), jednom od najnovijih medicinskih načina liječenja pojedinih crijevnih oboljenja, kao što je nosokomijalna dijareja od koje svake godine oboli više od 500.000 Amerikanaca.

Banku je osnovao Mark Smit nakon što je uvidio probleme s kojima se susreću bolnice u prikupljanju uzoraka fecesa za svoje pacijente.

Danas, OpenBiome snabdijeva 122 medicinskih ustanova u 33 američke države.

Tretman, u kojem se koriste pilule proizvedene na osnovu svježe stolice, jednostavan je i jeftiniji od klasičnog liječenja lijekovima, objašnjava gastroeterolog Hari Sokol, prenose američki mediji.

Unošenje u organe za varenje zdrave bakterijske flore pomaže da bolesnik brzo ozdravi, dodaje on.

Svaki davalac kake – po mogućstvu mlađa osoba, mora najprije da prođe ljekarski pregled. Ukoliko je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, davalac je dužan da u određenom periodu u banci provodi 30 minuta dnevno. Prilikom svake posjete dobija 40 dolara (oko 30 evra).

Kako bi privukla nove donatore, banka je, u zavisnosti od „doprinosa“, izmislila nadimke: „Super Pooper“. „King of Poop“ i „Winnie the Poo“.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se