KulturaVIJESTIZvornik

Predstavljen roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“

ZVORNIK – U Zvorniku je predstavljen roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“ u kojem autor Rajko Bošković iz Capardi u opštini Osmaci govori o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu.

Autor knjige rekao je na sinoćnjoj promociji da mu, radeći na romanu, nije bio cilj da za sve zlo koje se dešavalo u Gornjoj Spreči u vrijeme Drugog svjetskog rata optuži bilo koga, nego da, prije svega, govori o surovoj istini na vjetrometini Balkana.

On je naglasio da je u svim prethodnim događajima koji su „u crno zavijali“ čas jedan, čas drugi, čas treći narod u BiH dominantnu ulogu imao strani uticaj i izdaja.

Ističući da je sukoba bilo i između pripadnika istog naroda, što je u romanu dominantno, Bošković je rekao da se Srbi, iako su stradali od ustaša i Nijemaca, nisu dozvali pameti, nego su se međusobno podijelili na četnike i partizane i jedni druge istrebljivali.

Bošković je rekao da je radnja ove knjige smještena u vrijeme i prostor koji su stvarni, te da su svi događaji opisani u knjizi uglavnom istiniti.

Recenzent Cvijan Đapanović iz Zvornika kaže da roman podsjeća na dane koji su obilježili jedno ružno i tužno vrijeme kada je brat pucao na brata, koje ne treba zaboraviti kako se nikada i nigdje ne bi više ponovilo.

Ističući da je djelo napisano tako da bi se moglo nazvati istorijsko-psihološki roman, Đapanović je rekao da je pisac tako opisao raskol između četnika i partizana da samo taj dio knjige može poslužiti kao scenario za film, a roman u cjelini svakako.

Roman je objavilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Potrebni statisticari (live scout-i) za prikupljanje statistickih i drugih validnih podataka sa sportskih manifestacija za kompaniju Betconstruct http://www.betconstruct.com . Potrebno osnovno znanje engleskog jezika te android/smartphone min verzija 2.35.
    Radi se o honoranom poslu (freelance) uz naknadu u visini 32 € po uspjesno odradjenom mecu s tim sto se troskovi prijevoza (do 7 €) i karta refundiraju od strane firme. Isplate se vrse zbirno za odradjene prijenose u datom mjesecu u prvih par dana narednog mjeseca (do 10.) putem Skrill platnog procesora (isti princip kao i paypal). Sportovi koji se rade i za koje su potrebni scouti su fudbal, kosarka, rukomet i odbojka.
    Za upite te dodatne informacije obratite se putem mail-a [email protected]
    Bet Construct Scouting BiH

Back to top button
Close
Close