15.4 C
Zvornik
06. октобра 2022.

Izbore će pratiti čak 60.000 posmatrača

SARAJEVO – Održavanje predstojećih opštih izbora u BiH pratiće oko 60.000 posmatrača, a ovako veliki broj mogao bi stvoriti probleme Centralnoj izbornoj komisiji BiH, istaknuto je danas na njenoj sjednici.

„Ne sjećam se da smo ranije ovoliko promatrača akreditirali. Čekam analizu svih pokazatelja sutra za kolegij jer može biti problema. No, možda je ovo i dobro da bi izborni proces bio sigurniji“, rekao je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a.

Član ove komisije Branko Petrić naveo je da je akreditovano oko 8.000 posmatrača iz domaćih i međunarodnih udruženja i organizacija, a ostatak su posmatrači političkih stranaka u BiH.

„Svaki posmatrač na biračkom mjestu može tražiti ponovno brojanje glasova i mi se o tome moramo očitovati“, upozorio je Petrić, dodavši da će nakon izbora 12. oktobra biti zanimljivo vidjeti analizu doprinosa ovolikog broja izbornih posmatrača.

Članovi CIK-a danas su razmatrali zahtjeve 22 međunarodne organizacije za akreditovanje njihovih posmatrača. Većina zahtjeva je odobrena, a Petrić se usprotivio akreditovanju i bh. državljana koji su zaposleni u međunarodnim organizacijama.

„Nelogična je situacija da jedna osoba, kao bh. državljanin, ovdje bude i glasač i strani posmatrač“, obrazložio je Petrić, a član CIK-a  Irena Hadžiabdić napomenula je da su u dosadašnjoj praksi odobravane akreditacije za naše državljane zaposlene u međunarodnim institucijama.

CIK bi sutra mogao zauzeti stav o prijavi SNSD-a podnesenoj zbog neprimjerenog ponašanja simpatizera koalicije Saveza za promjene na mitingu u Trebinju, gdje su vrijeđani Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Igor Radojičić, kandidati SNSD-a. CIK je u ponedjeljak Savezu poslao dopis da se u roku od 24 sata izjasne o prijavi SNSD-a. Bez obzira da li će se Savez za promjene izjasniti u roku, CIK će se oglasiti svojim stavom o prijavi SNSD-a. Zbog kršenja pravila u predizbornoj kampanji CIK može izreći novčanu kaznu od najviše 10.000 KM, izbrisati kandidata s kandidatske liste, ili poništiti ovjeru stranke za učešće na izborima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se