18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Naučnici srušili ‘mit’: Marihuana je itekako opasna za zdravlje

Vrlo lako stvara zavisnost, prouzrokuje probleme s mentalnim zdravljem i „otvara vrata“ teškim drogama, neki su od zaključaka naučnika Vejna Hola, savjetnika pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji je ovim istraživanjem izgradio jak slučaj protiv onih koji negiraju štetnost ove biljke

„Marihuana nije štetna za zdravlje“ izjava je koju vjerojatno više nećete tako često čuti.

Istraživanje je otkrilo da kanabis nije bezazlena biljka, odnosno da je pušenje marihuane itekako štetno za ljudsko zdravlje. Vrlo lako stvara zavisnost, prouzrokuje probleme s mentalnim zdravljem i „otvara vrata“ teškim drogama, neki su od zaključaka naučnika Vejna Hola, savjetnika pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji je ovim istraživanjem postavio jake argumente protiv onih koji negiraju štetnost ove biljke, piše Daily Mail.

  • Jedan od šest tinejdžera koji redovno puše marihuanu postaju zavisni o njoj.
  • Učenici i studenti koji puše marihuanu imaju lošije rezultate u školi.
  • Marihuana udvostručuje rizik od razvoja psihičkih poremećaja, uključujući šizofreniju i koči intelektualni razvoj.
  • Jedan od deset odraslih postaće zavisni o marihuani, a veća je vjerojatnoća da će oni koji je redovno konzumiraju lakše „prijeći“ na teže droge.
  • Udvostručuje se rizik od saobraćajnih nesreća kod osoba koje su pušile marihuanu pa sjele za volan.
  • Pušenje marihuane u trudnoći prouzrokuje manju porođajnu težinu djeteta.

„Ako kanabis ne stvara zavisnost, onda je ne stvaraju ni alkohol ni heroin“, tvrdi Hol izražavajući zabrinutost što sve veći broj mladih puši marihuanu. Napominje da se marihuanom osoba ne može predozirati kao na primjer sa kokainom, ali ipak to ne umanjuje činjenicu da je štetna jer, navodi, „dugotrajna upotreba marihuane povećava rizik od raka, bronhitisa i srčanog udara“.

Večernji.hr

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se