27 C
Zvornik
23. јул 2024.

Biljke koje štite od štetnog dima cigareta, hemikalija, zračenja…

Biljke upijaju štetne tvari koje ispuštamo kroz razna sredstva za čišćenje, dezodoranse, duvan…

Biljke su čudesne. Nakon ovog mislićete i da su čudesnije. Naime, jeste li znali da biljke u stanu apsorbiraju štetna zračenja koja emitiraju televizori, ali i upijaju, odnosno eliminišu štetne mirise koje ispuštaju lakovi, razređivači ili sredstva za čišćenje.

Najpopularnije biljke koje imaju ovakva svojstva su fikus, paprat, dracena, ali i kaktusi.

Stručnjaci savjetuju jednu biljku na devet kvadratnih metara prostora.

Dracena

Osim što je prekrasna, dracena je jednostavna za održavanje te veoma otporna na temperaturne razlike. Odgovara joj svjetlost, ali ne i direktno sunce, ne odgvara joj propuh. Redovno je tuširajte, pa će lijepo napredovati. Nezamjenjiv je pročišćivač vazduha jer smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih sastojaka iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.

Fikus

Fikus neutralizuje duvanski dim, smanjuje koncentraciju ugljičnog dioksida, ugljičnog monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u bojama i lakovima. Traži svjetlost, ali ne pretjeranu. Ni njemu ne odgovara propuh.

Paprat

Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz namještaja, ljepila, boja, deterdženata, tkanina i zavjesa. Zahtjeva dosta vlage. Ne smije se direktno izlagati suncu.

Cafe.ba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se