14.3 C
Zvornik
04. март 2024.

Sankcije Moskvi koštale bi Beograd do milijardu evra

BEOGRAD/NJUJORK – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi cijena uvođenja sankcija Rusiji za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila minus od 600 miliona do milijardu evra.

Nikolić je rekao da Srbija ima prijatelje i u EU i u Rusiji i izrazio nadu da će Srbija moći da nastavi proces pridruženja EU, čak i ako ne bude sa Briselom u potpunosti uskladila spoljnu politiku prema Rusiji.

„I jedni i drugi su nam prijatelji i jedni i drugi su nam potrebni“, rekao je Nikolić za „Glas Amerike“, neposredno nakon što se obratio Generalnoj skupštini UN.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je ocijenio da je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane – kompleksna.

On je rekao da je stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom dijelu
na istoj liniji sa stavovima SAD i EU, jer i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, dok je sa Rusijom u saglasju povodom pitanja Kosova.

Nikolić kaže da će Srbija u naredne dvije godine morati da prođe kroz izuzetno bolne reforme i mjere štednje da bi se ekonomski oporavila, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se