2 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela sanacija gasovoda u Malom Zvorniku, grejna sezona na vrijeme

U Malom Zvorniku juče su počeli radovi na sanaciji gasovoda, prekinutog i oštećenog 16. maja uslijed pojave klizišta kod graničnog prelaza Stari most. 

Najavljujući početak radova, predsjednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević izjavio je da je ovo bitan dan za Mali Zvornik i sve građane pred kojima je grejna sezona, jer to znači da će ona početi na vrijeme, prenosi sajt Opštine Mali Zvornik.

– Radove na sanaciji i obnovi gasovoda preko Starog mosta Srbijagas će početi odmah po pristizanju neophodnog materijala i opreme, a predviđeno je da budu završeni sledeće sedmice – izjavio je Bogićević na konferenciji za novinare.

Što se tiče ostalih radova u Malom Zvorniku na sanaciji infrastrukture oštećene tokom majskih nepogoda, kojima rukovodi republika, Bogićević je rekao da je ovih dana završena kompletna rekonstrukcija puta u Radalju, u predviđenoj dužini, a da se iduće sedmice očekuje početak radova na vađenju nanosa iz korita rijeke Drine kod Starog mosta, što je preduslov za početak rekonstrukcije magistralnog puta na toj dionici. 

Prema njegovim riječima još nije poznato kada će početi radovi na rekonstrukciji Starog mosta u Malom Zvorniku. Bogićević je podsjetio da će sredstva za taj posao biti obezbjeđena iz kredita Svjetske banke.

– Program je usvojen ali još uvek nema informacija  kada bi radovi na rekonstrukciji mosta mogli da počnu – rekao je Bogićević, dodajući da ne nada da će radovi početi do kraja godine. 

On je rekao da su za opštinu Mali Zvornik u ovom trenutku najveći problem mostovi porušeni u poplavama i da očekuje da do kraja godine bar jedan od četiri porušena mosta bude završen.  Bogićević je pojasnio da se, u saradnji sa preduzećem „Putevi Srbije“, ovih dana ubrzano radi na projektovanju mostova ali da će kompletnu proceduru oko njihove gradnje znatno usporiti zakonska procedura vezana za javne nabavke, zbog čega se do kraja godine ne očekuje izgradnja više od jednog mosta. 

 – U narednom periodu očekujemo rebalans republičkog budžeta i da nam republika refundira sredstva u iznosu od 84 miliona dinara  potrošena za sanaciju nakon poplava – rekao je Bogićević, dodajući da će nakon toga uslijediti drugi rebalans opštinskog budžeta kako bi dio sredstava opet bio usmjeren na sanaciju šteta od poplava a dio na rješavanje problema vodosnabdijevanja u Donjoj Borini. 

Povodom zahtjeva građana za popravku i pravljenje puteva koji vode u šume on je na konferenciji za novinare rekao da opština sada nema sredstvava za te namjene. 

Bogićević se zahvalio ekipama Elektrodistribucije Loznica na angažovanju u opštini Mali Zvornik za vrijeme i nakon poplava zahvaljujući čemu na čitavoj teritoriji opštine nema problema sa strujom. On je istakao da ovo preduzeće sada radi na rekonstrukciji dijelova niskonaponske mreže u opštini, kako bi zimsku sezonu dočekali što spremnije. 

Govoreći o aktuelnim radovima na području opštine Mali Zvornik, predsjednik Bogićević podsjetio je da se trenutno ubrzano radi na povezivanju sela Donja Borina na gradsku vodovodnu mrežu, što je posao koji ne trpi odlaganje jer voda u tom selu nije za piće usled povećane koncentracije antimona u vodovodu. 

Na kraju obraćanja novinarima na konfereciji za štampu predsjednik Opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević rekao je da je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić od premijera dobio zadatak da se  pozabavi područjem Malog Zvornika u cilju ubrzanja sanacije od poplava. On se ovom prilikom zahvalio Vladi Srbije na dosadašnjoj pomoći na sanaciji štete od poplava u Malom Zvorniku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se