4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

NATO želi BiH u svom članstvu

SARAJEVO – BiH je pozvana da dalje napreduje prema NATO-u koji bi želio da vidi BiH integrisanu u svoje članstvo, za šta je potrebno uraditi još dosta posla, izjavio je komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Kristofer Peti.

Peti je u pauzi panel-diskusije u Sarajevu o temi „Šta je NATO partnerima /nama/, šta su partneri /mi/ NATO-u“, izjavio novinarima da cijeli region ide u pravcu NATO-a, te da bi „bilo prikladno da BiH ide u istom smjeru“.

„Situacija u svijetu postaje sve komplikovanija, a efikasnost, sposobnost i kapaciteti odbrane na globalnom nivou mogu se bolje ostvariti putem kolektivne odbrane, putem NATO-a“, rekao je Peri.

On je naglasio da svaka zemlja daje određen doprinos nastojanjima NATO-a, a da BiH ima bolju sposobnost od drugih, a to je sposobnost uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava.

„U tom području, BiH ima najbolje vojne kapacitete i to je veoma značajan doprinos koji ona može da pruži“, istakao je Peri.

Predsjednik NATO koordinacionog tima u ime Savjeta ministara BiH Ana Trišić-Babić rekla je da će BiH otvoriti razgovore o ulasku u NATO kada dobije poziv da postane članica, što se do sada nije desilo.

„Mi još nismo došli u situaciju da nas NATO poziva. NATO nam, kao i zemljama u regionu, uvijek kaže da su `vrata otvorena`, a mi prvo moramo da dođemo do tog standarda da bi NATO članice procijenile da li vrijedi da nas pozovu u svoje članstvo“, rekla je Babićeva.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč rekao je da je cilj Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH da BiH uđe u NATO i evroatlantske integracije u skladu sa zakonom i da ispunjava svoje misije.

„Zajedno sa NATO-om kroz program `Partnerstvo za mir` i dostupnim alatima usvajamo standarde kako bi djelovali u BiH i operacijama očuvanja mira izvan zemlje. Iako zbog neslaganja u vezi sa knjiženjem vojne imovine ne učestvujemo u MAP-u u punom kapacitetu, sa partnerima u regionu učestvujemo u vježbama i obuci, posebno sada kada nismo u dovoljnoj mjeri angažovani u ISAF misiji“, naveo je Jeleč.

Član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost Beriz Belkić smatra da bi članstvo u NATO-u u BiH „donijelo stabilnost, otklonilo tjeskobu i strahove i dovelo u kreativnu situaciju perspektive“.

„Teže je odgovoriti na pitanje za šta smo mi potrebni NATO-u. Očigledna je borba za svaku stopu zemaljske kugle, a BiH po svom geopolitičkom položaju gravitira Evropi gdje je NATO dominantan i očigledno je da mu je u interesu da ovaj prostor bude njihova zona“, smatra Belkić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se