9.4 C
Zvornik
15. јун 2024.

Civilizacija će nestati za nekoliko decenija

LONDON – Nova studija, koja se oslanjala na Nasine istraživačke alate namijenjene drugom projektu, tvrdi da je naša civilizacija svega nekoliko decenija udaljena od propasti, piše britanski list „Guardian“.

Iako su rezultati studije poražavajući po čovječanstvo, NASA tvrdi da nije provjeravala navode studije i da je u pitanju zaključak istraživača koji su samo koristili njene alate, prenose Vijesti.me.

Istraživanje podvlači da će zbog ovoga doći usljed neodržive eksploatacije resursa i nejednake preraspodjele bogatstva.

Studiju je napisao matematičar Sada Motšarei zajedno sa timom naučnika, a u njoj se tvrdi da su priroda i struktura modernog društva osuđeni na propast od samog početka.

Uzimajući u obzir pet faktora rizika koji mogu dovesti do propasti (populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija), studija tvrdi da će doći do rušenja čak i najkompleksnijih društvenih struktura kada ovi faktori počnu da ispoljavaju dva važna kriterijuma.

Svi društveni kolapsi u poslednjih 5.000 godina, piše Motšarei, uključivali su „rastezanje resursa usljed pretjeranih potreba u odnosu na ekološki potencijal“ i „ekonomsku stratifikaciju društva na elitu (bogate) i masu (siromašne)“.

„Elitni“ dio populacije ograničava protok resursa, vremenom akumulirajući dovoljno velik višak koji joj omogućava da odsiječe njihovu dostupnost ostatku svijeta.

Studija navodi da će oni sa novcem nastaviti da funkcionišu kao da se ništa ne dešava nakon što obični ljudi počnu da osjećaju efekte eventualnog raspada, a onda će biti isuviše kasno da spriječimo raspad civilizacije.

Iako bi nauka u teoriji mogla da nas spasi, istorija je pokazala da nas tehnologija samo približava kraju.

„Tehnološke promjene mogu da povećaju efikasnost korišćenja resursa, ali one takođe povećavaju njihovo korišćenje i ekstrakciju. Povećanje potrošnje vrlo često kompenzuje povećanu efikasnost“.

Motšareijevi scenariji u najgorem slučaju su prilično drastični, i kreću se od gladi do civilizacije koja će uništiti samu sebe kroz ratove za hranu i resurse.

Sa druge strane, najbolji scenariji uključuju bogate koji shvataju da nam se bliži propast i pokušavaju da izvrše restruktuiranje društva, ali za ovo su jako male šanse.

Evo šta umjesto toga preporučuje ovaj matematičar:

„Dva ključna rješenja podrazumijevaju smanjenje ekonomske nejednakosti kako bi se osigurala pravednija preraspodjela resursi i smanjenje iskorišćavanja dostupnih resursa uz oslanjanje na manje intenzivne i obnovljive resurse i smanjenje rasta populacije“.

Vijesti.me

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se