PolitikaVIJESTI

Dodikova inicijativa važna za sve Srbe u dijaspori

BEOGRAD – Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je da podržava inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika da Srbi iz Republike Srpske imaju svog poslanika u parlamentu Srbije i da ne vidi zašto bi to bio problem za Beograd kad to već imaju Hrvati iz BiH u Hrvatskoj.

Kesić je naglasio da treba imati u vidu da i mimo Republike Srpske već duže postoji osjećaj među članovima dijaspore da Srbija nedovoljno uzima u obzir njihove interese i da se oni često ignorišu.

„Pogotovo od ukidanja Ministarstva za dijasporu do sadašnjeg priključivanja kancelarije za dijasporu u sastav Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Kesić za „Danas“.

On je naglasio da bi određivanje nekoliko članova Narodne skupštine Srbije, koji bi predstavljali dijasporu i srpske zajednice u okruženju, uključujući i građane Republike Srpske bio korak u dobrom pravcu, koji bi stvorio mogućnost da se efikasnije čuje i uvažava mišljenje srpske dijaspore i srpskih zajednica u regionu.

Kada je riječ o ukrajinskoj krizi i njenoj refleksiji na Srbiju, Kesić je ocijenio da Srbija ima dovoljno prostora da u sporu između Zapada i Ruske Federacije „svira na dva klavira“, ali samo pod uslovom da se Beograd drži dosadašnjeg stava da neće da bira između Moskve i EU.

On je istakao da je najjači argument Beograda ekonomski, jer pojedine zemlje poput Poljske već traže određene kompenzacije od EU zato što su slijedile preporuke EU i uvele sankcije Moskvi.

„Vlada Srbije daje do znanja da bi svaki pritisak bio kontraproduktivan i možda naneo posljedice odnosu i interesima EU sa Srbijom, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji. Srbija bi mogla da odbrani svoju poziciju“, smatra Kesić.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close