13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Razvijen prototip nove litijumske baterije

VAŠINGTON – Naučnici sa Univerziteta Stenford napravili su prototip nove litijumske baterije za telefone koja traje tri puta duže od baterija sadašnjih pametnih telefona.

To znači da će baterije telefona u budućnosti omogućiti korištenje većeg broja aplikacija i dužu upotrebu samog aparata.

Naučnici su uspjeli da razviju prototip sa čistom metalnom anodom, po čemu se ova baterija razlikuje od aktuelenih litijum-jonskih baterija, piše „Internešnel biznis tajms“.

„Od svih materijala koji mogu da se iskoriste u anodi, litijum ima najveći potencijal. Neki ga nazivaju Svetim gralom“, izjavio je Ji Kui, profesor nauke o materijalima i inženjeringu, vodeći naučnik ovog istraživanja.

Litijum posjeduje najveću energetsku gustinu i specifični kapacitet u poređenju sa ostalim materijalima, a povećanje snage po zapremini omogućiće pravljenje lakših i efikasnijih baterija koje će naći primjenu u laganim prenosivim uređajima, ali i električnim automobilima budućnosti.

„Mogli biste imati mobilni telefon sa baterijom koja traje dva ili tri puta duže ili električni automobil sa dometom od 500 kilometara za samo 25.000 dolara, što je uporedivo sa automobilom sa unutrašnjim sagorijevanjem koji troši 5,8 litara goriva na 100 kilometara“, izjavio je Stiven Ču, profesor na Univeritetu Stenford i bivši američki ministar za energetiku.

Da bi baterije sa litijumskom anodom ušle u upotrebu potreban je dodatni inženjerski rad, potom novac i podrška velikih tehnoloških igrača ovom projektu.

Naučnici trenutno pokušavaju da u potpunosti napune okvir za baterijsku anodu litijumom.

Konvencionalne baterije imaju tri osnovne komponente – anodu, katodu i elektrolit. Elektrolit može biti čvrst ili tečan i povezuje anodu i katodu kao odvojene komponenete, ali samo do određenog stepena preciznosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se