3.1 C
Zvornik
07. децембра 2023.

Obeštetiti plaćanja PDV-a poplavljenim privrednim subjektima

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH trebalo bi da do ponedjeljka, 2. juna, sačini skraćene procedure za naredni korak u vezi sa humanitarnom pomoći, te da sagleda način da poplavljeni privredni subjekti budu oslobođeni, odnosno obeštećeni za plaćanje PDV-a za robu koja je tokom poplava bila u skladištima, izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH Nikola Špirić.

Nikola Špirić

Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH, rekao je da će predložene metodologije biti dostavljene Savjetu ministara BiH.

On je novinarima nakon sjednice Upravnog odbora UIO rekao da je na sastanku zaključeno da je UIO radila izuzetno dobar posao od kada je BiH bila pogođena poplavama, te da je stavila na raspolaganje trajno oduzetu robu civilnim zaštitama entiteta i Brčko distrikta, a taj proces i dalje je u toku.

Špirić je podsjetio da je Savjet ministara BiH ranije donio odluku da se ne plaćaju PDV i ostali troškovi na humanitarnu robu, odnosno da bude oslobođena dažbina i da se ubrza njen protok.

„Danas imam informaciju da je kroz granične prelaze prelaze prošlo blizu 800 pošiljki sa oko 4.500 tona humanitarne pomoći. To je ogroman posao. Odrađen je veliki posao, bez obzira na pojedine nelagodne situacije koje se nisu ticale UIO, jer u tom lancu rade razni subjekti“, naveo je Špirić.

On je naglasio da je kontrola pošiljki vršena iz najboljih namjera, jer se „zemlja mora čuvati i kad je pogode elementarne nepogode“.

Špirić kaže da posjeduje informacije da na nekoliko mjesta još na granici stoji određen kontigent robe, ali je dodao da to nije do UIO.

Špirić je naglasio da se zbog poplave u ovom mjesecu očekuje pad indirektnih prihoda za 40 do 50 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Mislimo da neće doći do drastičnog pada, ali je nemoguće još tačno procijeniti koliki će pad prihoda biti. Nadam se da će obnova brzo da krene i da će donatorska konferencija dati rezultate“, rekao je Špirić.

Kada je riječ o lijekovima koji čine humanitarnu pomoć, UIO je udovoljila zahtjevima entitetskih ministarstava zdravlja da oni budu dostavljeni tamo gdje to odrede ta ministarstva.

Direktor UIO Miro Džakula rekao je da je u poplavama centralno skladište za oduzetu robu gotovo uništeno, te da ne rade ispostave u Šamcu i Brčkom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se