23.1 C
Zvornik
14. јун 2024.

Vučić: Kao premijer prvo ću posjetiti Sarajevo

Rasim LJajić će sigurno biti u novoj vladi, kaže lider SNS-a Aleksandar Vučić. Najbolji recept za vladu jeste plan i vizija, a Srbija će prvi put imati kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan, poručio je Vučić.

Aleksandar VučićTaj plan će uskoro biti završen i predstavljen narodu, dok će se o imenima ministara razgovarati za vikend, rekao je Aleksandar Vučić.

„Najbolji recept za vladu jeste plan i vizija, a Srbija će prvi put imati kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan sa jasnim brojkama i bez besmislenih riječi“, rekao je Vučić novinarima, poslije svečanosti povodom početka radova na izgradnji fabrike „Dr Etker“ u Šimanovcima.

Kada imate plan, naveo je Vučić, sve je lakše i mi smo blizu da plan završimo i predstavimo ga narodu.

Na pitanje o personalnim rješenjima buduće vlade, Vučić je rekao da će o tome za vikend razgovarati, prvo sa svojim stranačkim prijateljima, a onda i sa svima ostalima.

Konkretno upitan da li će u novoj vladi biti Rasim LJajić i Sulejman Ugljanin, Vučić je rekao da će LJajić sigurno biti u vladi, a za Ugljanina je odgovorio: „Vidjećemo.“

Ne plašim se socijalnog bunta

Aleksandar Vučić je poručio da je Srbiji potreban zdrav sistem i ekonomija i da se ne plaši socijalnog bunta zbog mjera koje moraju da se preduzmu da bi se živjelo bolje.

„Ekonomija je kao jelen – brza, kao nešto živo što mora stalno da trči, a sve što smo nametnuli u javnom sektoru i kroz penzije jeste kao slon na leđima jelena“, slikovito je Vučić objasnio situaciju u zemlji.

Podsjetivši da je svojevremeno Benjamin Netanijahu privatni sektor u Izraelu uporedio za zgodnom damom, a javni zajedno s penzijama sa punijom damom, Vučić je slikovito objasnio da će Srbija morati malo da drži dijetu da bi se izjednačila sa zgodnijom damom – koja mnogo više doprinosi napretku ekonomije.

Socijalnog bunta se ne plaši, dodao je, jer na vlasti nije da bi bio bogat, već da nešto učini za Srbiju, mada „ako Srbija to ne bude razumjela i ako kaže – lakše nam je da živimo u laži i prevarama, da trošimo ono što nikada nismo zaradili pa makar uništili buduće generacije i budućnost djece – onda izaberite nekog drugog“.

„Veliki socijalni bunt? Kloniću se i kraj priče – nisam se rodio u fotelji“, poručio je Vučić.

Naglasivši da privatni sektor izdržava javni sektor, te da se zato od privatnog sektora neće uzimati, Vučić je poručio i da nezadovoljni u javnom sektoru uvijek mogu da se prebace u privatni.

Kritikovao je ponašanje vlasti prije pet ili šest godina kao veoma neozbiljno i neodgovorno, jer je, tvrdi, trebalo da se uhvati ukoštac sa krizom, a rezovi bi tada bili skoro neprimjetni, a ovako su Srbiju dotjerali skoro do situacije u kojoj se nalazi Grčka.

„Neko drugi mora da ispravlja njihove brljotine, zapalo mi je da budem predsjednik vlade, a neću da Srbija bude poznata po bankrotu i propasti i tome da nema ekonomske budućnosti i zapošljavanja“, rekao je Vučić i dodao da neće da pravi Potemkinova sela povećavajući plate i penzije dok privatni sektor propada, a BDP pada iz godine u godinu.

„Svako može da kaže šta hoće, evo, dajte mi rješenje kome da uzmem, ali ne mogu da se složim s tim da uzimam od privatnika, jer oni izdržavaju javni sektor“, poručio je Vučić.

Štitićemo interes u „Јužnom toku“

Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija učiniti sve da zaštiti svoje ekonomske i vitalne nacionalne interese, ali da nije najveći igrač i da ne može da odlučuje o najvažnijim stvarima u vezi sa projektom „Јužni tok“.

Vučić je, komentarišući pisanja medija da je EU nadomak odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje tog gasovoda, rekao da je „Јužni tok“ po njegovom mišljenju važan ne samo za Rusiju, već i za Evropu i da se nada da će prevladati razum i da će svi razumeti da moraju da sarađuju i da treba da se „puste strasti i tenzije“.

„Srbija će štititi svoje interese, a Srbija smatra da je ‘Јužni tok’ u njenom interesu. Međutim, mi naravno nismo najveći igrač i ne možemo da odlučujemo o najvećim i najvažnijim stvarima“, rekao je Vučić novinarima.

On je naglasio da je „Јužni tok“ važan i za Evropu jer su, kako je naveo, „bajkolike priče da će se u roku od godinu ili dvije iz američkih škriljaca ili na druge načine Evropa snabdjeti gasom“.

Vučić je dodao da je svaki daljnji negativni razvoj situacije u Ukrajini loš za narod Rusije i Ukrajine, a da je potpuno izvjesno da nije dobar ni za Srbiju.

Posjeta Sarajevu jedna od prvih

Vučić je najavio da će uskoro posjetiti Sarajevo i da će, ukoliko bude predvodio novu Vladu Srbije, to biti jedna od prvih posjeta.

„Može da se dogodi, ukoliko predvodim sljedeću Vladu Srbije, da jedna od prvih posjeta bude posjeta Sarajevu“, rekao je Vučić dodajući da je još potrebno da se dogovore za tačan datum posjete.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti povodom početka gradnje fabrike „Dr Etker“ u Šimanovcima, on je rekao i da nadležni organi privode kraju poslove u vezi sa predmetima korupcije i kriminala, ali da će ta borba biti nastavljena, istom žestinom, jer je to borba za bolju ekonomiju i za stvaranje normalne Srbije.

„Ta borba postaje normalna stvar“, rekao je Vučić poručivši da će se ili sve zasnivati na zdravom biznisu, kao što je to biznis kompanije „Dr Etker“, ili tog biznisa neće ni biti, jer je kriminalan.

„Naša je dužnost da ljudima obezbijedimo prostor da normalno rade“, poručio je Vučić.

(TANJUG)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se