Crna hronikaVIJESTI

Samo novo suđenje dolazi u obzir

BANJALUKA – Vraćanje predmeta protiv generala Vojske RS Novaka Đukića na prvostepeni postupak jedino je pravno utemeljeno i racionalno rješenje koje može da donese Sud BiH, a svaka druga odluka bila bi pravno nasilje.

General Novak ĐukićIzjavio je to šef Đukićevog pravnog tima Milorad Ivošević, ističući da on ne može da zna šta bi u tom slučaju mogla da odluči politika.

– To se stalno radi pred očima cijele javnosti i nije isključeno da se ponovi i u ovom slučaju – kaže Ivošević.

Dodao je da je Sud BiH odbijanje zahtjeva odbrane da se iz tog procesa izuzmu članovi Sudskog vijeća i Meddžida Kreso obrazložio time da se predmet nalazi u redovnom žalbenom postupku.

– Mi smo iznijeli svoje dokaze i odbranu. Na osnovu toga smatram, ako je sud pravi sud, da bi morao da uvaži našu žalbu. Imamo i nove dokaze, a tužilaštvo nikad nije dokazalo svoje tvrdnje – kaže Ivošević.

Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH održanoj u petak odbrana i tužilaštvo iznijeli su argumente, a zaključeno je da će odluka o vraćanju tog predmeta na prvostepeni postupak biti donesena u roku od mjesec. Ustavni sud BiH poništio je presudu kojom je general Đukić osuđen na 25 godina zatvora zbog pogibije civila u Tuzli.

(Glas Srpske)

Tagovi
Pogledajte još
Close
Back to top button
Close
Close