9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

MUŠKARCI, PAŽNjA: Vijagra izaziva rak kože!

Iako je, otkako se prije skoro dvije decenije pojavila, unijela svojevrsnu seksualnu revoluciju u mnoge brakove, omogućivši muškarcima svih uzrasta da nesmetano vode ljubav, vijagra se pokazala kao smrtonosan lijek

ViagraImamo vrlo loše vijesti za sve pripadnike jačeg pola koji svoju erekciju ojačavaju vijagrom. Pokazalo se da mala plava pilula za 84 odsto podiže vjerovatnoću da obolite od malignog melanoma, smrtonosnog raka kože.

Na kraju istraživanja, sprovedenog na 26.000 ispitanika iz SAD i Kine, prosječne starosti 65 godina, naučnici s Braun univerziteta došli su do zaključka da čak i oni muškarci koji su samo jednom uzeli sildenafil imaju dvostruko veće šanse da obole od ove jezive i neizlječive bolesti.

Međutim, stručnjaci ipak ne žele da spriječe muškarce da uzimaju vijagru, jer vjeruju da je neophodno sprovesti dodatna istraživanja, za slučaj da je zaključak njihove studije pogrešan.

– U pitanju samo jedno, preliminarno istraživanje i zato nećemo da predlažemo muškarcima da se odreknu vijagre. Međutim, savjetujemo svima onima koji su u porodici imali slučajeve malignog melanoma da se obavezno posavjetuju sa svojim dermatologom oko toga da li smiju da nastave s terapijom protiv erektilne disfunkcije – rekao je koautor istraživanja, dr Abrar Kureši.

Pokazalo se da vijagra ne povećava rizik od drugih vrsta raka kože, poput karcinoma bazalnih ćelija ili karcinoma pločastih (skvamoznih) ćelija, a u studiji su uzeti u obzir i drugi faktori za javljanje raka kože, od izloženosti suncu do porodične anamneze.

Pored opasnosti od javljanja malignog melanoma, neželjena destva vijagre su gorušica, mučnina i jake glavobolje, a ovaj lijek se ne preporučuje muškarcima s anginom pektoris ili povišenim krvnim pritiskom.

(Telegraf.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se