10.4 C
Zvornik
04. март 2024.

Dodik: Intervencija OHR-a neće biti prihvaćena

Prizivanje Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ u BiH da interveniše po pitanju donošenja odluke Vlade Republike Srpske koja reguliše oblast prebivališta pokazuje nemoć bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i želju za intervencionizmom, koji nećemo prihvatiti, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Kurir)Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da legalno izabrani predstavnici Srpske nikada neće prihvatiti bilo kakvu odluku OHR-a koja prekraja ili suspenduje legalno donesene odluke organa Srpske.

„Ostaćemo nezrela partija, kako nas nazva Izetbegović, i nikada nećemo biti poželjan i prihvatljiv partner za njega kao što je SDS, o kojem Izetbegović govori s neskrivenim simpatijama“, rekao je Dodik, komentarišući današnji Izetbegovićev poziv OHR-u da reaguje povodom odluke Vlade Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Dodik je istakao da Bakir Izetbegović, izgleda, i dalje čita samo knjigu svoga oca Alije Izetbegovića – Islamsku deklaraciju.

„Onda i ne čude podjele koje pravi na one partije iz Srpske koje su sazrele, kao SDS, jer bi po njegovom mišljenju pristale na državu iz knjige Izetbegovića starijeg, i partije koje nisu sazrele, kao SNSD, koji se bori protiv države iz omiljenog štiva Bakira Izetbegovića – Islamske deklaracije“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Izetbegović ispraznom retorikom bježi od pitanja zbog čega su on i njegova stranka – SDA blokirali usvajanje zakona o prebivalištu i boravištu koji je prošao proceduru u Savjetu ministara i Predstavničkom domu, da bi je upravo SDA zaustavila u Domu naroda.

„Zašto se protivi evropeizaciji bilo čega u BiH, pa i uređivanju ove oblasti kroz zakon koji uvažava sve evropske prakse? Očito da je država iz Islamske deklaracije i dalje politički cilj Izetbegovića, a da su Evropa i evropske integracije samo paravan stvaranju islamske države, o kojoj su sanjali i za nju se borili i otac i sin Izetbegović“, upozorio je Dodik.

Govoreći o Izetbegovićevim tvrdnjama da će priča o referendumu o nezavisnosti Srpske „nestati“ nakon oktobarskih izbora, Dodik je podsjetio da je Izetbegović to isto govorio i nakon prošlih izbora.

„Priča o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske prestaće onoga dana kada ga provedemo. Nadam se da će se do tada i Izetbegović naviknuti na tu činjenicu“, istakao je Dodik.

Povodom odluke Vlade Srpske kojom se uređuje oblast prebivališta, Izetbegović je danas ponovo pozvao visokog predstavnika Valentina Incka da reaguje na „jasnu antidejtonsku aktivnost Republike Srpske“.

Govoreći o priči o referendumu o nezavisnosti Srpske, Izetbegović je rekao da će ta priča trajati do izbora, odnosno „nestati 12. oktobra“.

„To dolazi od jedne strane, jednog segmenta političara u Republici Srpskoj, i to Dodikovog SNSD, koji neke stvari nisu iživjeli na vrijeme“, rekao je Izetbegović i dodao da su ostale stranke „zaista sazrele“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se