20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Danas je Dan planete zemlje

NJUJORK – U svijetu se danas obilježava Dan planete zemlje. UN će pokušati da mobilizuju milione ljudi da stvore zdravu prirodnu sredinu ozelenjavanjem gradova širom svijeta.

Planeta zemlja„Danas više od polovine svjetskog stanovništva živi u gradovima. Budući da se broj stanovnika u urbanim sredinama povećava, a posljedice klimatskih promjena se pogoršavaju, naši gradovi moraju evoluirati“, poručile su UN na svom sajtu.

Svjetska organizacija navodi da moramo investirati u efikasnost i obnovljive izvore energije, obnoviti veće i manje gradove i početi da rješavamo klimatsku krizu.

UN pozivaju sve ljude svijeta da tokom naredne dvije godine učestvuju u kampanji Zeleni gradovi koja treba da preraste u globalni pokret koji će ubrzati ovu tranziciju.

U poruci generalnog sekretara Ban Ki-muna povodom obilježavanja Dana planete Zemlje navodi se da svake godine na taj dan razmišljamo o svom odnosu sa planetom koja nam daje uslove za život.

„Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine dio delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od sječe tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima svijeta – sve to je djelo ljudskih ruku“, rekao je Ban.

On ističe da moramo uvidjeti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promjeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.

„Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promjena koje sve više prijete da ugroze prosperitet i stabilnost u svim regionima. Zato su sjetski lideri obećali da će 2015. godine postići globalni sporazum o klimi“, kazao je generalni sekretar UN.

Preduzimanje mjera u oblasti klimatskih promjena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih, smatra Ban.

„Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume“, poručio je on.

Ban je, na kraju, rekao da saziva samit o klimi 23. septembra ove godine u Njujorku i pozvao šefove država i vlada, kao i lidere privatnog sektora i civilnog društva da pokažu incijativu i sklapaju saveze koji će pomoći izgradnji održive budućnosti.

„Ali njima su potrebni podrška i ohrabrenje jer promjena nikad nije jednostavna. Zato danas, povodom svjetskog Dana planete Zemlje apelujem na sve ljude da podignu glas. Dignite glas u ime ove planete koja je naš jedini dom. Vodimo brigu o majci Zemlji da bi ona mogla da nastavi da brine o nama kao što je radila milenijumima“, zaključio je generalni sekretar UN.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se