5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Menadžment “Alumine” upriličio susret sa nekadašnjim direktorom fabrike Jevtom Subotićem

ZVORNIK – Menadžment kompanije „Alumina“ u Zvorniku upriličio je susret sa Jevtom Subotićem, dugogodišnjim direktorom Fabrike glinice „Birač“.

Jevto Subotić 1Tokom razgovora i druženja sa nekadašnjim saradnicima, koji su sada u menadžmentu „Alumine“, Subotić je izrazio zadovoljstvo što je poslije dužeg perioda ponovo u fabrici, za koju je, kako je rekao, veoma emotivno vezan.

-Susret sa fabrikom i ljudima koji ovdje rade budi posebna osjećanja. Zaista je prijatno se sresti sa nekadašnjim saradnicima i radnicima sa kojima sam proveo jedan značajan period rada i života – istakao je Subotić, pun uzbuđenja srdačnom dobrodošlicom i pažnjom koju su mu posvetili tokom boravka u „Alumini“.

Jevto Subotić,  dugogodišnji direktor Fabrike glinice Birač u ZvornikuPredsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić, sa saradnicima, upoznao je Subotića sa aktuelnom situacijom i poslovnim ciljevima Kompanije, što je veoma ohrabrilo nekadašnjeg prvog čovjeka fabrike i istaknutog privrednika na prostorima bivše Jugoslavije.

Subotić je rekao da je upoznat kroz koje je probleme prošla fabrika u proteklom periodu, od privatizacije do najnovijih dešavanja, tako da je, kako je rekao, najvažnije da fabrika proizvodi i ljudi rade.

Jevto Subotić„Moje impresije su pozitivne na poslovne poteze aktuelnog rukovodstva kompanije „Alumina“, pogotovo njihovim viđenjem budućnosti fabrike – rekao je Subotić .

On je podsjetio da se, svojevremeno, početkom osamdesetih godina, kada se odlučivala dalja sudbina fabrike, upravo zahvaljujući hrabrim odlukama tadašnjeg rukovodstva krenulo u osvajanje novih proizvodnih programa, što je, pokazalo se, rekao je Subotić, obezbijedilo sigurniji poslovni hod fabrike.

Jevto Subotić 4„Raduje me i da aktuelno rukovodstvo „Alumine“ pravi hrabre poslovne iskorake i ima planove i razvija proizvode koji treba da predstavljaju perspektivu fabrike“, ocijenio je Subotić.

Subotić je istakao da je Fabrika glinice u Zvorniku u svakom vremenu bila i ostala važan privredni subjekat.

„To je kapacitet koji je svojevremeno bio najveći po proizvodnji glinice u Evropi“ . Izgrađena u rekordnom vremenu, za samo 36 mjeseci, fabrika je koštala oko 850 miliona USD dolara“, naveo je Subotić.

Nekadašnji direktor fabrike podsjetio je da je, tokom gradnje ovog kapaciteta u Karakaju kod Zvornika, na prostoru od 110 hektara, ugrađeno oko 52.000 tone opreme, 16.000 tona čeličnih konstrukcija, 11.000 tona cjevovoda i armatura, 255.000 kubika betona i oko 1.200 kilometara električnih kablova.

Jevto Subotić 5„U najboljem trenutku svog poslovanja, početkom devedesetih godina, fabrika glinice u Zvorniku ostvarivala je vrijednost izvoza veću od 300 miliona dolara“, naglasio je Subotić.

Na čelu zvorničke fabrike glinice Jevto Subotić je bio od početka njene izgradnje, pa sve do odlaska u penziju, krajem jula 1993. godine.

Subotić danas ima 88 godina i živi u Beogradu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se