14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Lovci u zvorničkoj opštini obilježavaju 100 godina lovstva

ZVORNIK – Svečanom akademijom zvornički lovci organizovani u dva udruženja „Vukovi sa Drine“ Zvornik i „Soko“ Kozluk večeras su obilježili 100 godina lovstva u zvorničkoj opštini.

Lovci u zvorničkoj opštini obilježavaju 100 godina lovstva (2)

Predsjednici zvorničkog i kozlučkog udruženja Branislav Mirković i Zoran Radosavljević podsjetili su da lovstvo u opštini Zvornik datira iz 1914. godine kada su privilegiju da budu lovci imali samo bogati ljudi. Tadašnje Lovačko društvo brojalo je dvadesetak članova, a danas ih u dva udruženja ima oko 700.

Mirković je podsjetio na istorijat zvorničkog lovstva, te istakao da da su ciljevi gazdovanja dva lovačka udruženja koja danas djeluju u zvorničkoj opštini jedinstveni.

– Obzirom na jedinstvenu biološku i ekološku cjelinu lovnih površina ciljeva gazdovanja su jedinstveni, a planovi su usaglašeni tako da razvoj lovstva u čitavoj opštini ne zaostaje jedno za drugim. Lovci pokazuju istinsku ljubav prema prirodi, borbi za čistu ekološku sredinu u kojoj ostvaruju svoj hobi, stalno vodeći računa o biološkoj ravnoteži, bogatsvtu i obogaćivanju lovišta svim vrstama divljači koje egzistiraju na ovom području na kome je ukupna lovna površina 39.120 hektara – rekao je Mirković dodavši da je naročito značajno angažovanje lovačkog podmlatka na radovima u lovištu, jer se na taj način kod njih razvija ljubav prema životinjama i prirodi.

Mirković je poručio da čuvajući uspomene na lovačku prošlost, obezbjeđujemo uslove za lovačku budućnost, jer se stalno mora imati na umu da lovišta nisu naslijeđena od predaka, no pozajmljena od naših unuka.

Radosavljević je istakao da malo ko u okruženju može da se pohvali ovakvim jubilejom, čime se zvornički lovci diče.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske (LSRS) Vukašin Vojinović izrazio je zadovoljstvo što lično prisustvuje proslavi jubileja zvorničkog lovstva, ocijenivši da je LSRS „jedna jaka organizacija koja broji 20.000 članova“.

– Mi lovci čuvamo najbitnije bogatsvo jedne republike, jedne države, a to je divljač, i mi taj zadatak uspješno obavljamo. Zvornički lovci prošli su dosta teških trenutaka, imali su jedan rat, drugi i treći rat, imali su i stihije, kao što je nedavna poplava, pa su mnoga naša udruženja ostala bez gotovo 100 posto divljači. Nadam se da ćemo uspjeti obezbijediti podmladak divljači, a već planiramo da na sljedećoj sjednici Upravnog odbora donesemo odluku i omogućimo lov i tim lovcima po mnogim drugim lovačkim udruženjima – rekao je Vojinović.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović istakao je da samo ono što je postavljeno na zdrave osnove i ima zdrav cilj, može da traje, pa tako traju i lovačka udruženja na prostoru zvorničknj opštine.

– Ova udruženja imaju najhumaniji cilj, a to je očuvanje prirode i divljači u njoj. Ne mogu a da ne kažem i da su u vrijeme poplava koje su nas nedavno pogodile, kao članovi rezervnog sastava naše civilne zaštite mnogi lovci učestvovali u spašavanju ljudi i dobara, čime su pokazali svoj humani karakter – naglasio je Stevanović.

Nakon obraćanja govornika na Svečanoj akdemiji prikazan je promotivni film o 100 godina zvorničkog lovstva čiji je autor zvornički novinar Mišo Lazarević, dugogodišnji saradnik lista „Lovac“, glasila LSRS.

Pjevačko društvo Izvornik uveličalo je svečanost pažljivo biranim pjesmama i muzikom, a obilježavanje značajnog jubileja nastavlja se večeras druženjem lovaca u motelu „Viktorija“.

Kako je najavljeno, na ovoj svečanosti Vojinović će uručiti priznanja Lovačkog saveza zaslužnim zvorničkim lovcima.

Zlatni orden dobiće Mićo Erić i Zdravko Ilić, srebrni orden Branislav Mirković, Milosav Lazarević, Vajo Tomić i Milan Stjepanović i bronzani orden Nenad Vikić.

Za uspješan rad i doprinos u razvoju lovstva i lovne privrede najveće priznanje LSRS Zlatni orden biće uručen i Opština Zvornik kao i „Vukovima sa Drine“.

Svečanoj akademiji čiji je pokrovitelj opština Zvornik, prisustvovali su i predstavnici bratskih udruženja „Mačva“ iz Bogatića i „Vidojevica“ iz Lešnice u republici Srbiji, te „Rižane“ iz Kopra u Sloveniji, kao i predstavnici lovačkih udruženja regija Birač, Majevica i Semberija, opštinskih privrednih subjekata i drugi gosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se