5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Nivo Vrbasa manji za pola metra

ISTOČNO SARAJEVO – Vodostaj rijeke Vrbas u Banjaluci na mjernom mjestu Delibašino Selo u 12.00 časova iznosio je 561 centimetar, što je 43 centimetra manje u odnosu na mjerenje jutros, navodi se u izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite.

Vrbas poplavio

Rijeka Vrbanja je u opadanju i u 12.00 časa iznosila je 307 centimetara, što je za 35 centimetara manje u odnosu na mjerenje jutros u 9.00 časova.

Na lokacijama Lauš pojavila su se dva klizišta i ugrožene su dvije kuće, dva klizišta su i u Drakulićima, te u Kočićevom vijencu gdje je jedno klizište.

Zbog ugroženosti elektroenergetskih postrojenja izazvanih poplavom od 10.30 časova iz preventivnh razloga sa mreže isključen je dalekovod koji napaja bunare za vodovod u Tukovima. Bez napajanja je sedam trafostanica.

U toku noći došlo je do poboljšanja stanja u vezi sa nivoom rijeka Vrbas i Vrbanja, kao i njihovog znatnijeg povlačenja sa ugroženih područja. Voda se još nalazi u objektima, posebno u naseljima Lazarevo, Česma i Priječani.

Štab je donio naredbu o formiranju devet timova za sanaciju terena, koji imaju zadatak da sagledaju stanje i potrebe stanovništva za hranom, vodom i lijekovima, za čišćenje terena od nanosa, mulja i drugog materijala, te za otklanjanje kvarova na kanalizacionoj, vodovodnoj i elektro infrastrukturi, kao i uklanjanje vreća sa Rebrovačkog mosta.

Šefovima timova dato je ljudstvo iz jedinica Civilne zaštite i to vod za zaštitu i spašavanje na vodi – 27 pripadnika, tri jedinice opšte namjene jačine 72 pripadnika, vatrogasna jedinica vatrogasnih društava Vrbanja i Banjaluka sa 29 pripadnika, jedinica za spašavanje sa visina od 16 pripadnika.

Preduzeća koja posjeduju cisterne za vodu, pumpe za vodu i uređaje za isušivanje treba da se stave Gradskom štabu za vanredne situacije na raspolaganje.

Organizovana je dostava hrane za ugroženo stanovništvo, kao i ishrana pripadnika jedinica.

Vrši se evidentiranje volontera koji nude pomoć i koji se, po potrebi, upućuju na teren.

Uspostava distribucije električne energije u Lazarevu stavlja se u prioritet na čemu je angažovana „Elektrokrajina“.

Zamjenik komandanta Gradskog štaba za vandredne situacije, sa članom Štaba za prvu medicinsku pomoć, obišli su prihvatne centre.

Na ulazu u Doboj proradile su četiri crpne pumpe, a na terenu se nalaze cisterne sa vodom.

Pripadnici Civilne zaštite i drugih službi dostavljaju ugroženom stanovništvu hranu i vodu.

Stanovništvu je megafonom prenijeta prava informacija, s obzirom na širenje dezinformacije o pucanju brane Modrac u Federaciji BiH, da je nivo vode na Hidroelektrani „Modrac“ u FBiH manji za oko jedan metar u odnosu na jučerašnje stanje.

U opštini Čelinac vodostaj rijeke Vrbanje u Čelincu je u opadanju, stanje se postepeno normalizuje, telefonske veze su i dalje u prekidu, a u gradu nema ni struje ni vode. Magistralni put Banjaluka-Čelinac je prohodan.

U opštini Jezero stanje je nepromijenjeno u odnosu na izvještaj u 8.00 časova.
Vodostaji rijeka Pliva, Jošavka i Perućica su u opadanju. Pored ambulante, benzinske pumpe i ulice 21. novembar, poplavljeno je i 25 kuća.

U naseljenom mjestu Đumezlije poplavljene su tri kuće, a u samom selu pojavilo se i jedno klizište. U selu LJoljići odsječeno je 50 kuća, u mjestu Čerkazovići poplavljeno je pet kuća, a pojavio se i odron.

U mjestu Prisoje aktivirano je klizište, a u mjestima Kovačevac i Perućica pojavili su se odroni. U mjestu Perućica poplavljene su dvije kuće.

U opštini Prnjavor stanje je mnogo bolje u odnosu na prethodni izvještaj, a voda u brani na Drenovi prelieva za šest centimetara i dalje je u fazi opadanja.

U Mjesnoj zajednici Prisoje na rijeci Ukrini srušen je montažni most pa je u prekidu put Kulaši – Prisoj – Gornji Vijačani.

U Prijedoru je vodostaj rijeke Sane u stagnaciji, a mjeren u 12.00 časova iznosio je 510 centimetara, što je isto u odnosu na mjerenje u 7.00 časova.

U opštini Novi Grad vodostaj rijeke Une u 12.00 časova iznosio je 556 centimetara, dok je vodostaj rijeke Sane u 12.00 časova iznosio 581 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na mjerenje u 11.00 časova.

U prekidu je magistralni put Novi Grad – Prijedor, kao i regionalni putevi Blagaj -Budimlić Japra, Blagaj – Radomirovac, Blagaj – Vitasovci, Svodna – Vitasovci i lokalni putevi Donji Agići – Kršlje i Urije – Šuća. Zaplavljeno je oko 15 kuća, a iz pet kuća je izvršena evakuacija.

U opštini Srbac vodostaj rijeke Save u 12.00 časova iznosio je 983 centimetara, što je za 85 centimetara više u odnosu na mjerenje sinoć u 22.00 časova.

Rijeka Vrbas je u porastu i plavi nebranjeni prostor. U mjesnim zajednicama Kukulje, Lilići, Prebljezi, Razboj, Martinac, Ćukali i Srđevići zaplavljeno je više od 100 kuća.

U opštini Ribnik vodostaj rijeke Sane je u opadanju, ali se na mnogim mjestima pojavljuju se klizišta.

U opštini Kostajnica donesena je odluka o proglašenju vanredne odbrane od poplava. Zbog izlivanja vode na kolovoz kod Tehničkog pregleda u prekidu je magistralni put Kostajnica – Kozarska Dubica.

Nivo Une i 11.00 časova iznosi 442 centimetra što je 13 centimetara više u odnosu na mjerenje u 10.00 časova. Voda nadire ka centru grada i angažovani su svi ljudski i materijalni resursi reda sprečavanja šteta.

U opštini Teslić prekinut je regionalni pravac Šnjegotina – Teslić u mjestu Lađevac, a prekinut je i put Banjaluka – Teslić preko Borja. Rijeka Usora se povukla u korito.

U opštini Donji Žabar u kanalu Tolisatrinja voda je u porastu i ugrožva Donje Žabare i Lončare, dok se iz 30 kuća, koje su bile poplavljene, voda povukla.

U opštini Vukosavlje stanje je povoljnije, voda se povlači, a prema selu Lug očekuje se sanacija puta.

Do poplavljenog sela Lug dolazi se zaobilaznim putem teškom mašinom. U Naselju Arapovići jedan stradala je jedna kuća, a ljudi su juče evakuisani na bezbjednije mjesto. U naseljima Arapovići, Zolotići, Mehići, Romsko naselje, dio naselja Bunar Orasi stanje se popravlja. Dostavlja se neophodna hrana i voda.

U opštini Modriča stanje na terenu je nepromijenjeno u odnosu na pethodni vanredni izvještaj od 20.00 časova. Vodotoci su u stagnaciji i opadanju. Sve rijeke i potoci su se povukli u svoja korita. Poplavljeno je oko 600 kuća, a 500 lica je evakuisano.

Prema potrebi odgovarajuće službe vrše dostavu hrane i vode, a po potrebi obavljaju i evakuaciju.

U svim kanalima je osjetno manje vode, iz cijelog grada voda se povukla osim iz Ulice Solunskih boraca gdje nivo zaostale vode konstantno opada, a nivo rijeke Bosne je, takođe, u opadanju. Helikopter iz Hrvatske u toku dana angažovan je na pružanju pomoći stanovništvu.

U opštini Sokolac stanje je stabilno, nema opasnosti od poplava. Na području Podromanije stanje je nešto povoljnije nego juče. Građevinske mašine prokopavaju kanale za odvod vode, ali je dotok podzemnih voda još veliki.

Osposobljen je za saobraćaj lokalni put Han Pijesak – Podžeplje, gdje je jedna kuća ugrožena klizištem.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se