13.4 C
Zvornik
06. мај 2024.

Zvornik, Prijedor i Pale pokazali spremnost za digitalnu transformaciju

Gradovi Zvornik i Prijedor i opština Pale iz Republike Srpske uspješno su prošli proces analize spremnosti za digitalnu transformaciju kroz projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“.

Osim Zvornika, Prijedora i Pala, u projektu su učestvovali i federalna opština Tešanj i grad Zenica, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, gdje je održana završna konferencija „Uticaj pametnog grada“ kojom je i obilježen završetak projekta.

Izvršni direktor „Bit alijanse“ Damir Maglajlić rekao je da je projekat započet prije tri godine, te da je urađena mapa puta digitalizacije Zvornika, Prijedora, Pala, Tešnja i Zenice.

„Usvojen je strateški plan svakog grada ili opštine. Neki gardovi ili opštine su dobili aplikacije za pametni parking, a za neke su rađene druge aplikacije“, rekao je Maglajlić i dodao da su stvoreni uslovi za nastavak njihove digitalizacije.

Projekt menadžer „Bit alijanse“ Kristina Erak rekla je da je u tri godine, koliko traje projekat, rađeno na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava.

„Kreirane su procjene analize digitalne spremnosti u svih pet jedinica lokalnih samouprava. U Zvorniku i na Palama kreirana je aplikacija za prijavu komunalnih problema, a u Prijedoru, Zenici i Tešnju aplikacija koja unapređuje parking-siteme“, rekla je Erakova.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se