20.4 C
Zvornik
29. април 2024.

U Zvorniku obilježen 9. april – Dan oslobođenja grada

 

Pomenom i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje za 1.080 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je obilježen 9. april – Dan oslobođenja grada. Tog dana 1992. godine zvornički Srbi oslobodili su grad od napada pripadnika tzv. Armije RBiH.

Odajući počast oslobodiocima Zvornika, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović poručio je da ovaj dan treba da podsjeća na sve one, koji su svoje živote dali za slobodu u kojoj danas živimo.

„Danas na ovaj dan, Dan oslobođenja Zvornika naša prva obaveza mora biti da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Zvornik i za Republiku Srpsku. Takođe naša obaveza mora biti da se sjećamo i svih onih koji su dali svoj doprinos tokom ratnih dešavanja, a koji danas nisu sa nama, odnosno svih onih koji su preminuli, od kraja ratnih dešavanja do danas. Obaveza svih nas je da Republiku Srpsku čuvamo, a da bi je sačuvali moramo raditi kako bi stvorili ambijent da ljudi s ovih prostora ne odlaze, nego da ovdje ostaju i da žive. Moramo čuvati mir i slobodu. Poštujmo i uvažavajmo druge, ali nemojmo nikada zaboraviti ni ko smo, šta smo, ni odakle smo, ni ko su nam preci. Neka živi Zvornik, neka živi Republika Srpska“ – istakao je Ivanović.

Aprilski dani 92.godine su bili dramatični i teški, puni neizvjesnosti, a 9. april je jedan od najznačajnijih dana za srpski narod u Zvorniku, rekao je predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković.

„I kao učesnik oslobađanja i kao sin poginulog borca i kao neko ko je ranjen u toku rata, taj događaj mogu nazvati i danom povratka nas u Grad Zvornik. Mi, Srbi, smo bili protjerani od naoružanih kriminalaca koje je predvodio tada Osman Mustafić. Do 9. aprila 1992. naš život je visio o koncu“- rekao je Marković. U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, ranjeno ih više od 700, dok se 27 boraca vode kao nestali.

„Danas proslavljamo Dan oslobođenja Zvornika i ovaj datum ne smijemo da zaboravimo, suviše smo skupo platili slobodu da bi zaboravili one koji su je donijeli“ – poručio je predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Milivoje Todorović.

Vijence su na Centralno spomen-obilježje položili predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović i raniji načelnik opštine Brano Grujić, poslanici u NS RS, odbornici u Skupštini grada Zvornika, predstavnici Policijske uprave Zvornik, te predstavnici 3. Pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH. Nakon parastosa, organizovana je i posjeta spomen-sobi, u kojoj se od 26. juna, 2006. godine nalaze fotografije 1.080 poginulih boraca, te civilnih žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se