20.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Počela je Gluva nedjelja: Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite

Počela je peta nedjelja Vaskršnjeg posta koja se još naziva i Gluva nedjelja.

Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vrijeme ćutanja, pokajanja, tzv. “gluvo vrijeme”.

U Gluvu nedjelju ne bi trebalo da bude bilo kakvih veselja, svirki i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tjera stoka na pašu.

Da ljudi ne bi bili lijeni u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedjelju, pruža vjernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u srijedu pete sedmice pjevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak:

„Gospode, prije nego što poginem, spasi me!“ U četvrtak na jutrenju se čita cijeli Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Еgipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Vaskršnji post ove godine traje od 18. marta do 4. maja.

Pravoslavni hrišćanski vjernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Tom prazniku prethodi veliki Vaskršnji, odnosno Časni post.

Vaskršnji post najstroži je post Crkve, većinom se posti na vodi, i prema pravilima SPC obavezan je za sve hrišćane.

Traje sedam nedjelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Veliki ili Vaskršnji post je najvažniji posni period u toku godine. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vrijeme trajanja posnog perioda 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja. Njegov osnovni zadatak jeste da nas tjelesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.“

U vrijeme ovog posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mlijeka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedjeljom i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovijesti i Cvijeti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo srijedom i petkom.

Sedmični dani osim srijede i petka mogu se razriješiti na ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do tri sata popodne, poslije čega se uzima lagan obrok „na vodi“.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se