17 C
Zvornik
27. април 2024.

Večeras „Oskar“: „Openhajmer“ već dobitnik u svakom smislu

– Sezona nagrada u filmskoj industriji ulazi u finale, pošto su na red stigle nagrade Američke akademije za film, poznate kao „Oskari“, koje će biti dodijeljene u nedjelju na ponedjeljak uveče u „Dolbi teatru“ u Los Anđelesu.

I po svemu sudeći, osim ako se desi čudo biblijskih razmjera, glavni dobitnik u najvažnijim kategorijama biće posljednji film Kristofera Nolana „Openhajmer“, dok će svi ostali tražiti svoje statue u njegovoj sjenci.  Ono što je drugačije u odnosu na prošlu godinu je promjena pravila koja je dozvolila da u kategoriji najboljeg filma bude nominovano čak 10 ostvarenja. Naravno, listu predvodi „Openhajmer“ sa 13 nominacija, a iza njega se nalaze redom „Sirota stvorenja“ (11), „Ubice pod cvjetnim mjesecom“ (10) i „Barbi“ (8).

Šanse da Kristofer Nolan ne ode kući šaka punih zlatnih statua, nakon što je sa „Openhajmerom“ osvojio skoro sva važna priznanja i zaradio milijardu dolara, doslovno su svedene na nulu.

Prije svega, zato što je riječ o filmu koji je scenaristički vizuelno i glumački doslovno skrojen po ukusu Akademije, a poslije dugo godina ima i podršku publike uz, treba li ponoviti, milijardu dolara zarade. Nolanov trijumf, posebno u ključnim kategorijama poput nagrade za režiju, najbolji film i najbolje glavne glumce, skoro kompletna svjetska kritika, filmska industrija i kladionice prosto vide kao neizbježan čin.

Iako je dosta toga očekivano, ni ove godine nisu izostala iznenađenja, pa tako Margo Robi nije nominovana za ulogu u filmu „Barbi“, a ni Greta Gervig nije dobila nominaciju za najbolju režiju tog ostvarenja. Osim toga, u kategoriji najboljeg glavnog glumca nije se našao Leonardo Dikaprio, a nominaciju za najbolju režiju nije dobio ni Bredli Kuper, za režiju filma „Maestro“. Sjajna melodrama korejsko-američke režiserke „Prošli životi“ takođe nije prošao toliko dobro koliko se očekivalo uz samo jednu nominaciju, ali pošto je u pitanju debi djelo i film na stranom jeziku, to i nije loš rezultat, dok je mračna drama o holokaustu „Zona interesa“, režisera Džonatana Glejzera, donekle iznenadila sa šest nominacija. Iza njih se nalazi odlična drama „Bartonova akademija“ sa pet nominacija i prosječna društvena satira „Američka fikcija“ sa isto pet nominacija.

Jednako tako pozitivno iznenađenje je nominacija Amerike Ferere za najbolju sporednu žensku ulogu, a nominacija Lili Gledstoun takođe predstavlja važnu tačku kada je u pitanju dodjela nagrada pošto je riječ o prvoj Indijanki nominovanoj za „Oskara“, uz ogromne šanse da je osvoji, reklo bi se i zasluženo, a jedini konkurent joj predstavlja Ema Stoun za rolu u filmu „Sirota stvorenja“.

Jedan od najvećih gubitnika je britanski veteran Ridli Skot, čiji dugo čekani film „Napoleon“ uopšte nije prošao slavno uz svega tri nominacije u tehničkim kategorijama, dok je s druge strane, njegov kolega Martin Skorseze nominovan za desetog „Oskara“ za režiju, čime je pretekao Stivena Spilberga. Među rekorderima se našao i kompozitor Džon Vilijams koji je stigao do brojke od 53 nominacije.

Glavni voditelj je komičar Džimi Kimel i to po četvrti put u karijeri, a po njegovim riječima to je njegov san iz mnogo razloga.

– Uvijek sam sanjao da ću biti domaćin dodjele „Oskara“ tačno četiri puta, jer se „Oskar“ izdvaja od ostalih događaja uživo. Prije svega, nije tako znojav kao Superboul. Klasičnija je od bilo koje druge dodjele nagrada. Ona je ono veliko. „Oskar“ je djed od svih nagrada i svi su toga svjesni i prilično su uzbuđeni što su tamo – rekao je Kimel.

Režiserka Žastin Trije, Zendaja, Mišel Fajfer i dobitnici „Oskara“ Nikolas Kejdž i Al Paćino su među prvom grupom prezentera ovogodišnje 96. ceremonije dodjele nagrada. Na bini će se takođe pojaviti i četiri prošlogodišnja pobjednika u glumačkim kategorijama: Brendan Frejzer, Mišel Jeo, Džejmi Li Kertis i Ke Hju Kvan. Dobitnici „Oskara“ Maheršala Ali, Džesika Lang, Metju Mekonahi, Lupita Njongo i Sem Rokvel takođe će prezentovati nagrade dobitnicima uz brojne druge goste.

Svih pet ovogodišnjih originalnih pjesama nominovanih za „Oskara“ biće izvedeno na sceni „Dolbi teatra“ a nastupaće Džon Batist, Beki Dži, Bili Ajliš i Finijas O’Konel, Skot Džordž i „Osaž singers“, Rajan Gosling i Mark Ronson.

Ceremoniju je moguće pratiti uživo na američkom kanalu ABC i u preko 200 teritorija širom svijeta, a po našem vremenu to je oko tri časa ujutro.

Stranci

Rekordan broj nominacija stranih filmova jedno je od zanimljivijih obilježja ovogodišnje dodjele za najbolji film 2023. godine. Tačnije, po prvi put u istoriji u nominacijama za najbolji film imamo dva međunarodna filma na stranom jeziku, kao i jednu američku produkciju djelimično snimljenu na stranom jeziku. To su filmovi „Anatomija pada“ Žastin Trije sa pet nominacija, „Zona interesa“ Džonatana Glejzera, britanska drama o holokaustu na njemačkom jeziku sa šest nominacija i melodrama „Prošli život“ Selin Song sa jednom. Što je, kad se uzme u obzir da je južnokorejski „Parazit“ 2020. godine bio prvi strani film koji je pobijedio u glavnoj kategoriji za najbolji film u istoriji dodjele, ogroman napredak.

Najbolji film

U kategoriji za najbolji film ove godine nominovano je ukupno deset filmova:

„Openhajmer“ 

 „Američka fikcija“

 „Anatomija pada“ 

 „Bartonova akademija 

„Ubistva pod cvjetnim mjesecom“ 

„Maestro“ 

„Prošli životi“  

„Jadna stvorenja“ 

 „Zona interesa“ 

„Barbi“

„Ubistva pod cvjetnim mjesecom“ 

„Maestro“ 

„Prošli životi“  

„Jadna stvorenja“ 

 „Zona interesa“ 

„Barbi“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se