9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Svjetski dan voda – 22. mart

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta, a ovogodišnji slogan je „Voda za mir“. Prema riječima gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića vizija gradske Strategije zasnovana je na važnosti vode za Zvornik i glasi: Zvornik je otvoren i poslovan, grad na vodi koji spaja tradiciju i nove vrijednosti i pruža jednake mogućnosti za svakoga.

„Zvornik je jedna od lokalnih zajednica, koja ima sreću da leži na rijeci kao što je Drina, a da kroz svoju teritoriju posjeduje i druge, manje, ali bogate vodotoke. Zvornik ima svoju vodu, a redovno snabdijevanje vodom iz gradskog vodovoda obezbijeđeno je za oko 80% domaćinstava. U toku je izgradnja vodovoda „Zapad“, čime će dodatnih devet (9) mjesnih zajednica biti priključeno na isti. Cilj nam je da za svakog stanovnika našeg grada osiguramo mogućnost da koristi vodu iz gradskog vodovoda i to smo jasno naveli u svim našim strateškim dokumentima. Čista pijaća voda i redovno vodosnabdijevanje u Zvorniku je nešto na čemu radimo u kontinuitetu.“

Nedostatak vode sve je veći problem na svim kontinentima, a najteže su pogođene siromašne zajednice. Da bi se obezbijedilo dugoročno i ravnopravno korišćenje vode u budućnosti neophodno je primjeniti pristup koji podrazumijeva poštovanje prava svih ljudi na pristup vodi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se