9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

SPC i vjernici proslavljaju Prepodobnog Vasilija: Danas se posebno izbjegavaju svađe i loše misli

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku.

Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije vjerno sljedovaše svome učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke pretrpi od ikonoboraca. A kada ikonoborci propadoše, po Božjem Promislu, Vasilije se vrati zajedno s Prokopijem u svoj manastir gdje se u postu i molitvi dugo podvizavaše, i mirno skonča 747. godine.

Vasilije blaženi bi u vrijeme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovijedaše istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome beše božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju cijelo tijelo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži prećašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propovijeđu i svojim primjerom, a mnoge zlovjerne povrati pravoslavnoj vjeri.

Vasilije Ispovjednik se takođe slavi i 13. marta.

Danas se prema narodnim vjerovanjima izbjegava svađa i loše misli i pale se svijeće za oprost svih grijehova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se