22 C
Zvornik
12. април 2024.

Sjednicu SB UN obilježila rasprava ruskog i francuskog ambasadora o NATO agresiji na SRЈ

Zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nisu izglasale da se na dnevni red sjednice, koja je održana u Njujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25. godišnjici NATO agresije na SR Јugoslaviju 1999. godine, ali je sjednicu obilježila rasprava ambasadora Rusije i Francuske o tom pitanju.

Za održavanje sjednice glasale su Rusija, Kina i Alžir, nije bilo glasova protiv, ali je bilo uzdržano 12 članica SBUN – Francuska, Velika Britanija, SAD, Ekvador, Gvajana, Јapan, Malta, Mozambik, Јužna Koreja, Sijera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Prije glasanja, ali i poslije, sjednicu je obilježila rasprava ambasadora Rusije i Francuske pri Ujedinjenim nacijama koji su imali različite poglede na temu sjednice.

Ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer rekao je da je to predložila Rusija bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin.

– Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sjednica neće biti održana. Pozivam predstavnika Ruske Federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu. Danas nemamo drugog izbora nego da prigovorimo na privremeni dnevni red koji je upravo najavio predsjedavajući. Odgovornost ovog savjeta je međunarodni mir i bezbjednost i da se to održi. I teško je vidjeti kako će se održati današnji sastanak – rekao je francuski ambasador i dodao da Rusija „cinično“ koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014. godine.

On je podsjetio i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 10. februara govorio pred Savjetom bezbjednosti UN o situaciji na KiM, na zahtjev Srbije.

– Ovaj savjet odmah je prihvatio njegov poziv. Savjet bezbjednosti se i dalje bavi pitanjem Kosova i primjenom Rezolucije 1244, a mi nastavljamo da pomažemo stranama da rade na rješenju. Predsjednik Vučić je uvijek bio dobrodošao za ovim stolom. Na to nema prigovora – rekao je De Rivijer.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je jasno da se izvjestan broj članica protivi ovakvoj raspravi jer je „agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom“, zbog čega ovo pitanje „nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada“.

Nebenzja je, istovremeno, naveo da je ovaj sastanak u programu rada za mart koji je dostupan svima, ali da je Francuska tek danas dovela u pitanje ovu tačku dnevnog reda i istakao da se ovih dana čitav svijet sjeća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO.

– Razumijem da je za predstavnike NATO za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja. Ovih dana se čitav svijet sjeća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je povod bila nezakonita agresija NATO pod lažnim sloganom intervencije pod maskom Savjeta bezbjednosti. Razumijem da predstavnicima NATO za ovim stolom ovo nije zgodno da čuju i diskutuju, ali to je realnost koja je vezana ne samo za istoriju već i za ono što se sada dešava na Balkanu. I želio bih da podsjetim u korist naših francuskih kolega koji se pozicioniraju kao veoma upućeni u procedure Savjeta bezbjednosti da je sastanak koji smo tražili već sazvalo japansko predsjedništvo i to je potvrđeno kroz mrežu političkih koordinatora. Ovaj sastanak je u programu rada Savjeta za mart, za mjesec mart, a tek danas smo saznali da francuska delegacija planira da dovede u pitanje sazivanje ovog sastanka – rekao je Nebenzja.

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Savjetu bezbjednosti o posljedicama NATO agresije na SRЈ po međunarodni mir i bezbjednost u svijetu.

Nakon glasanja, kada je odlučeno da se 25. godina od NATO agresije SRЈ ne stavi na dnevni red, za riječ se javio zamjenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang koji je rekao da je Kina podržala održavanje sjednice, izražavajući žaljenje što su neke članice imale drugačije mišljenje.

– Razočarani smo ishodom glasanja… Prije nego se raziđemo moram da kažem da NATO bombardovanje prouzrokovalo i veoma bolan trenutak koji kineski narod nikada neće zaboraviti – 7. maja, NATO predvođen Sjedinjenim Američkim Državama ispalio je više laserski vođenih projektila i bombardovao kinesku ambasadu u SRЈ, što je prozrokovalo smrt trojice kineskih novinara i povrede više od 20 kineskih diplomatskih predstavnika – rekao je Šuang.

Kako je rekao, to je bila flagrantna povreda kineskog suvereniteta i ozbiljna povreda osjećanja naroda Kine, kao i ogromno kršenje međunarodnog prava.

– Narod Kine ne podržava mržnju, ali istoriju nikada nećemo zaboraviti. Ne podržavamo ni da se nasiljem odgovara na nasilje, ali nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi – rekao je on.

Predstavnik Slovenije rekao je da prijedlozi poput ovog ne doprinose izgradnji povjerenja, već nastoje da podijele i politizuju ovo tijelo.

– Ono čega se sjećamo je ogromna stradanja i ubijanja civila, masa izbjeglica. Sjećamo se rata. Sjećamo se nesposobnosti Savjeta da djeluje kada je potrebno. Sjećamo se neuspješnih mirovnih inicijativa i sjećamo se straha od ponavljanja etničkog čišćenja. Bivša Јugoslavija se raspala u razornom ratu. Svaki njen narod prošao je teška iskušenja, neke tragičnije od drugih. Ali to je bio bolan period za svakoga. Tri decenije kasnije rane još zarastaju, ali i dalje bole. Ne vidimo vrijednost u ponovo ih otvaraju. Države nemaju zajednički narativ o istoriji ratova na prostoru bivše Јugoslavije. Sve zemlje su, međutim, saglasne oko zajedničke budućnosti, a to je ulazak u Evropsku uniju i njen mirovni projekat. Apelujemo na Rusku Federaciju i sve ostale članice Savjeta bezbjednosti da ostanu fokusirane na glavnu ulogu ovog tijela, a to je održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti – rekao je predstavnik Slovenije.

Sjednici Savjeta bezbjednosti UN prisustvovali su ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić, stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se