20.9 C
Zvornik
27. април 2024.

Projekti u obrazovanju glavna tema posjete Ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović razgovarao je danas sa Željkom Stojičić, ministarkom prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske o aktuelnoj situaciji u obrazovanju na području Zvornika. Tokom razgovora gradonačelnik Ivanović upoznao je gospođu Stojičić o projektima koji se trenutno realizuju u Zvorniku.

„Grad Zvornik u ovoj godini izdvaja više od pet miliona KM za obrazovanje i to za predškolsko, osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje. Takođe ću naglasiti da smo mi u Zvorniku poslednjih godina realizovali veliki broj projekata u oblasti obrazovanja. Gradili smo škole i fiskulturne sale. Izdvajana su sredstva za stipendije, subvencije đačkog prevoza, sufinansirali smo kupovinu udžbenika socijalno ugroženom stanovništvu, te predškolsko obrazovanje. Ovo su bile teme o kojima smo danas upoznali ministarku Stojčić, a tema koja vjerovatno najviše interesuje građane jeste izgradnja srednje umjetničke škole. U pregovorima smo sa Ministarstvom prosvjete i očekujemo da realizujemo ovaj projekat u narednom periodu,“ istakao je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović.

Prošle jeseni u Osnovnoj muzičkoj školi „Vojin Komadina“, koja broji oko 250 učenika, sprovedena je anketa, u kojoj su i roditelji i učenici izrazili želju da u Zvorniku imaju srednju umjetničku školu. Grad Zvornik je pokrenuo inicijativu, a projektna dokumentacija će uskoro biti završena.

„Imali smo jedan kvalitetan razgovor u Gradskoj upravi grada Zvornika i upoznati smo sa svim aktivnostima koje se u gradu trenutno realizuju. Moram istaći da je ovdje postavljen jedan visok nivo standarda i prava, koja djeca u Zvorniku koriste. Ulaganje u obrazovni sistem ove lokalne zajednice je značajno i mi to svesrdno podržavamo. Nastojimo da pratimo njihov nivo razvoja i njihove potrebe. Takođe, upoznati smo sa inicijativom da se gradi srednja umjetnička škola i činjenicom da osnovna muzička škola radi na ovom području već dugi niz godina. Ovo nam daje određenu sigurnost da u Zvorniku ima određeni broj talentovane djece, koja će htjeti da nastave svoje školovanje u tom pravcu,“ rekla je novinarima ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Delegacije Grada Zvornika i Ministarstva prosvjete i kulture posjetili su Osnovnu muzičku školu „Vojin Komadina“. Direktorica škole Dijana Zekanović istakla je da je ovo prva posjeta resornog ministra ovoj školi u poslednjih 20 godina.

„Povod je prezentacija projekta nadogradnje ove škole i otvaranje srednje umjetničke škole. Potrebe naših đaka i profesora su velike, a i želja je velika. Mi od sebe dajemo maksimum, dobar rad i dobri rezultati, koje postižemo poslednjih godina i to je prirodna težnja da naše đake ostavimo u našem gradu na daljem školovanju i usavršavanju. Imamo oko 250 učenika na devet odsjeka. Ponosni smo na rezultate postignute na brojnim regionalnim i međunarodnim tamičenjima,“ istakla je direktorica Dijana Zekanović.

U okviru posjete Zvorniku, Stojičićeva će posjetiti đački restoran u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“, odnosno predškolsko odjeljenje u zvorničkom naselju Ulice, Tehnički školski centar u Karakaju, ali i mašinsku radionicu „Alumine“, u kojoj obavljaju praktičnu nastavu učenici ove škole.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se