20.9 C
Zvornik
27. април 2024.

Olimpijska šampionka za koju se lijepi novac

Krajem prošle godine Forbes je objavio listu najplaćenijih sportistkinja na svijetu.

Na prvom mjestu se našla teniserka Iga Švjontek (23,9 miliona dolara), a na drugom sportistkinja koja se bavi slobodnim skijanjem Ejlin Gu. Možda je to za neke iznenađenje, ali one koje prate aktuelnu olimpijsku šampionku sigurno nije. Kineskinja je samo prošle godine inkasirala 22 miliona dolara.

Ono što je zanimljivo jeste da je kineska skijašica na stazi prošle godine zaradila tek 0,1 milion dolara, ali je zato van nje zahvaljujući nevjerovatnim ugovorima zaradila 22 miliona dolara.

Gu je inače rođena u San Franciscu, ali predstavlja Kinu na takmičenjima. Olimpijska šampionka ima dugoročna sponzorstva širom svijeta, s brendovima kao što su “Mengniu Dairy“ i proizvođač sportske odjeće “Anta“ u Kini, te “Louis Vuitton“ i “Victoria’s Secret“.

Od kada je u Pekingu uzela zlato ne silazi sa naslovnica raznih magazina. Ona plijeni svojom ljepotom, pa je potpisala za IMG Models, agenciju koja zastupa manekenke Belu Hadid, Kejt Mos i druge ljepotice. U Kini, odakle joj je majka, prepoznatljiva je i po nadimku „Snježna princeza“ što je dodatno otvorila vrata na azijsko tržište, a posebno nakon odluke da nastupa za Kinu. Našla se kineskim izdanjima magazina GQ i Elle, a popularna je i na svojim društvenim mrežama, gdje je samo na Instagramu prati skoro dva miliona ljudi.

“Bio sam u Kini. Bukvalno ne možete hodati 100 metara a da ne vidite bilbord ili poster ili izlog sa Eileninim likom na njemu. Ona je apsolutno svuda“, rekao je bivši osvajač zlatne medalje na X Games-u i sadašnji skijaški analitičar Tom Wališ.

U Pekingu je sa svega 18 godina osvojila dvije zlatne medaljw u disciplini „Big Air“ i halfpajp u fristajl skijanju. Tada je proglašena za najatraktivniju sportistkinju na Igrama. Samo od sponzora za učešće u Pekingu inkasirala je preko dva miliona evra. Trenutno je druga godina na Univerziteta u Stanfordu. Sprema se i za učešće i popularnim “X Games“ igrama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se