29.3 C
Zvornik
15. април 2024.

Klokić: Neki su u Evropskom parlamentu očigledno „pobrkali lončiće“

BANJALUKA – Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da će se još jedan pokušaj Brisela da nametne sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pretvoriti u neuspješno otpjevanu labudovu pjesmu odlazeće strukture Evropskog parlamenta.

Klokić je naglasio da su oni koji su glasali za rezoluciju u Evropskom parlamentu očigledno „pobrkali lončiće“ i po običaju pogrešno protumačili stvarnu situaciju u BiH.

„Koliko puta treba da ponovimo da secesija uopšte nije na dnevnom redu? Republika Srpska se zalaže za povratak na izvorni Dejtonski mirovni sporazum i dijalog, a ako ćemo pristati da se takve namjere proglase secesionističkim, onda ćemo zatvoriti oči na očigledne dvostruke standarde i konstantno nipodaštavanje i pritiskanje samo jedne strane u BiH“, rekao je Klokić, prenosi Srna.

On je naveo da je odlazeći sastav Evropskog parlamenta samo još jednom iskoristio priliku da potvrdi svoje već ranije poznate stavove, što neće uticati na Republiku Srpsku u njenoj opredijeljenosti za proces evropskih integracija, koji se odvija u okvirima sistema koordinacije, poštujući ustavne nadležnosti.

„Nadamo se i da će u novi saziv Evropskog parlamenta biti izabrani ljudi koji će raditi u interesu izvornih evropskih vrijednosti i poštovanja slobode, demokratije i slobode govora. Ovaj saziv je jučeršnjom rezolucijom sve to pogazio“, rekao je Klokić.

Evropski parlament u rezoluciji je ponovo pozvao da se uvedu „ciljane sankcije“ protiv Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije „koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici“, te da sve članice „osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropski savjet, i da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Savjetu“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se