25.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Ispratilo ga oko hiljadu ljudi: Aleksej Navaljni sahranjen uz muziku iz „Terminatora 2“ (video)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni sahranjen je danas u 14 časova u Moskvi na groblju Borisovski. Kovčeg sa njegovim tijelom spušten je u grob, dok su okupljeni ljudi bacali šake zemlje na njega.

Orkestar je svirao muziku iz filma “Terminator 2”, koji je Navaljni više puta nazivao “najboljim filmom svih vremena“.

Građani su prije toga se okupili u Moskvi ispred crkve Ikone Bogorodice “Utoli tuge moje“ oko 10 časova da odaju počast političaru.

Njegovo tijelo predato je porodici, a oko 11.50 je stiglo u crkvu, nakon čega je održano opijelo.

Pristalice Navaljnog formirale su red ispred crkve blizu naselja Ljublino, gdje je živio političar, koji je preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Policija je postavila metalnu ogradu između bogomolje i stanice metroa udaljene oko 200 metara, a ruski novinari javljaju da ima prekida u internetu.

Kako navode reporteri na licu mjesta okupilo se oko 1.000 ljudi, dok policija ne dozvoljava nikome da uđe u ograđeni prostor, uključujući novinare.

Takođe, porodica, prijatelji i saradnici političara pozvali su sve koji ga vole širom svijeta da danas u 19 časova po lokalnom vremenu dođu kod memorijala u njegovu čast, koji se nalaze u raznim gradovima u svijetu.

Podsjećamo, kako su saopštile zatvorske vlasti, Navaljni se onesvijestio posijle jutarnje šetnje, nakon čega je neuspješno reanimiran.

On je tamo služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da “Kremlj nema šta da poruči rođacima Navaljnog na dan njegove sahrane”.

Peskov je takođe naveo da Kremlj “ne može da ocijeni Navaljnog kao političku ličnost” i upozorio učesnike “neovlašćene sahrane” da će “snositi odgovornost prema zakonu”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se