4.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Fadil Novalić zatražio pomilovanje

Bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji je osuđen na četiri godine zatvorske kazne, zatražio je od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, preciznije od njihove Komisije za pomilovanje, da razmotre njegovo pomilovanje, potvrđeno je za portal „Radiosarajevo.ba“ iz navedenog Ministarstva.

Kako je rečeno, Komisija za pomilovanje će razmotriti upućenu molbu i dokumentaciju, te će u skladu sa zakonom o pomilovanju BiH svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Kada će zasjedati Komisija, nije poznato. Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za davanje pomilovanja, može osuđenim licima dati pomilovanje za krivične sankcije koje je izrekao Sud BiH. 

Vrijedi istaći kako članovi Predsjedništva u posljednjih pet godina nisu odobrili niti jedno pomilovanje.

Pomilovanjem se određenom licu daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uslovnom osudom, ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti ili određuje brisanje osude.

Inače, Sud BiH je juče, 5. marta, odbio molbu advokata Fadila Novalića za izvršenje kazne zatvora, koja je, prema aktu Suda, trebala početi danas, iako je Novalić u zatvor trebao još 29. februara. Ranije su i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu odlaska u zatvor.

Podsjetimo, nekadašnji federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM, za vrijeme prvog talasa pandemije virusa korona.

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest, a vlasnik preduzeća „Srebrena malina“ Fikret Hodžić na pet godina. Prema konačnoj presudi, „Srebrena malina“, čiji je vlasnik Fikret Hodžić, treba da plati kaznu od 200.000 KM, te da vrati nezakonito stečene 694.000 KM.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević je oslobođena optužbi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se