12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Dodik: Očekujem da će Evropski savjet donijeti odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa BiH

Iskreno očekujem i vjerujem da će Evropski savjet donijeti odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Pregovarački proces znači usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU. Ali, to otvara ključno pitanje za našu budućnost – ko je zakonodavac u ovoj zemlji? – upitao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodik je naveo da su za Republiku Srpsku to legitimni, demokratski izabrani predstavnici naroda i nije, kako kaže, stranac koji se lažno predstavlja.

– Da li će EU pregovarati sa demokratskim institucijama ili nelegitimnim uzurpatorom? Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što bježe svaki put kada nije kako oni hoće. Hoće li tako pregovarati i sa EU? Јuče su predstavnici Bošnjaka pobjegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu, jer čekaju nametanje od strane Šmita, I to je jedina istina. Po stoti put vam kažem, Republika Srpska na nametanje pristati neće – navodi Dodik.

Ističe da su za Republiku Srpsku jedine skute u koje građani žele biti odjeveni one satkane od demokratskih institucija, Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– Za nas je sakrivanje pod suknju Kristijana Šmita apsolutno neprihvatljivo. Ne može se u EU kao rob i kao kolonija, jer ona je zajednica slobodnih ljudi i suverenih država. Јa bošnjačkom narodu ne želim da odluke donose drugi umjesto njih zato što se njihovi političari plaše da preuzmu odgovornost. Nema nama sreće u diktatu bilo kog stranca koji ne dijeli ni našu sreću ni našu muku – niti može, niti zna kako. Zašto mi da budemo jedina zemlja u Evropi, vjerovatno i u svijetu, od koje se traži da budemo podanici jednom strancu – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske navodi da se godinu dana pokušava postići dogovor o izmjenama koje bi unaprijedile izborni proces i omogućile legitimno predstavljanje sva tri naroda, ali bošnjački političari bježe od toga jer im to, kako kaže, nije interes.

– Pošteno je da već jednom kažete: hoćete li da gradite državu sa nama, po mjeri svih nas, ili ćete da je rasturate po mjeri stranaca? I dosta više tih otrcanih fraza da smo Republika Srpska i ja ovo ili ono. Mi smo ti koji ovaj nasukani brod vučemo ka mirnoj luci. Da nema nas, vi biste se međusobno satrali. Možete li jednom prihvatiti da BiH može postojati samo ako pripada svima podjednako i nikome više od drugih. Ona ne postoji kada želite prava drugih da date sebi, a tek ne postoji kad prava svog naroda nosite pod nečiju suknju – zaključio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se