17 C
Zvornik
27. април 2024.

Da li će Srpska dobiti sistem „Amber Alert“

 Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu sa ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikaciju izazova koji su u vezi sa usvajanjem „Amber Alert“ sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srpske, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Centra za nestalu i zlostavljanu decu prezentovali su rad na uvođenju sistema „Pronađi me“ u Srbiji, kao i sam rad Radne grupe za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Olivije Zimonja, načelnik Jedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srpske izjavio je da je cilj MUP-a Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, a posebno potrage za djecom.

„Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema (Amber Alert) u Srbiji“, rekao je Zimonja.

On je istakao da se sastanak podudario sa prvim aktiviranjem sistema „Amber Alert“ u Srbiji i da su vidljive brojne prednosti i mogućnosti.

Osnivač Fondacije „Pronađi me“ Igor Jurić i jedan od domaćina delegaciji MUP-a Srpske pozdravio je inicijativu MUP-a Republike Srpske, istakavši da se nadao da Sistem za uzbunjivanje „Amber Alert“ neće morati da se koristi, ali da se to desilo i da je sa tehničke strane sistem opravdao uvođenje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se