17 C
Zvornik
27. април 2024.

U Zvorniku otvoreni „Markovićevi dani“ – gostovali Pero i Miloš Zubac, te kantautorka Sonja Segić

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci sinoć je otvorena kulturna manifestacija „Markovićevi dani“. Prve večeri gostovali su Pero Zubac, književnik i pjesnik, Miloš Zubac, književnik i kantautor i Sonja Segić, kantautorka.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović prisustvovao je otvaranju i naveo da je ovo jako lijepa manifestacija koja postaje tradicionalna.

„Dugujemo veliku zahvalnost Narodnoj bibloteci što sve ove godine organizuje događaje posvećene Marku Markoviću. Podrška ovoj manifestaciji je podrška očuvanju sjećanja na njegov lik i djelo. I dalje ćemo podržavati „Markovićeve dane“ sa nadom da će ih pratiti i mlade generacije koje dolaze,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Direktorica Narodne biblioteke Nega Stjepanović, istakla je da su ovo sedmi po redu „Markovićevi dani“, a održavanje manifestacije su pomogli Gradska uprava grada Zvornik i Ministarstvo prosvjete i kulutre u Vladi Republike Srpske.

„Na današnji dan prije 128 godina je rođen Marko Marković, jedan od prvih značajnih zvorničkih književnika. Ovu manfestaciju smo napravili sa ciljem da rad jedanog takvog književnika i kulturnog radnika bude sačuvan i prezentovan novim generacijama. Mi se trudimo da svake godine imamo što kvalitetniji program. Manifestacija je već dobila regionalni karakter. Ove godine povezali smo zavičajne stvaraoce te je tu Pero Zubac, a drugi dan imamo izložbu o Aleksi Šantiću,“ rekla je Stjepanovićeva.

Književnik Pero Zubac naveo je da su ovakve manifestacije jako značajne i da čuvaju sjećanje na zavičajne pisce.

„Predstavili smo se različitim stihovima i kompozicijama poznatih pisaca. Važno je da Miloš i ja sve izvodimo spontano bez pripreme prilagođavajući se energiji i interesovanjima publike,“ istakao je Zubac.

Stanislav Tomić, jedan od organizatora manifestacije smatra da je veoma važno da se održavaju događaji posvećeni zavičajnim piscima.

„Od presudnog je značaja da čuvamo književnike koji su, prije svega, zavičajni pisci, ali su dali i značajan doprinos za razvoj kulture u Republici Srpskoj, ali i BiH u cjelini. Otuda me raduje da su predstavnici resornog ministarstva prepoznali značaj ove manifestacije i potvrdili da su Marko Marković i njegov rad dostojni pažnje,“smatra Tomić.

Danas, drugog dana manifestacije, u 12:00 časova biće otvorena izložba pod nazivom „…I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema…“ kojom će biti obilježeno 100 godina od smrti Alekse Šantića.

U četvrtak, 29.02.2024. godine u 18:00 časova gostovaće Miro Vuksanović, književnik i akademik, čime će biti zatvoreni ovogodišnji „Markovićevi dani“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se