23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Skelani: U toku izgradnja spomen-sobe za srpske žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata

Na inicijativu Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Osat“ iz Skelana, započeta je rekonstrukcija i obnova parohijske kuće u kojoj će biti urađena spomen-soba u znak sjećanja na 306 stradalih mještana Skelana u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U sobi, čija se izgradnja finansira sredstvima donatora, biće instalirane fotografije svih ubijenih civila i vojnika sa područja Skelana od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Srpskog kulturno-prosvetnog društva „Osat“ hadži Duško Mandić rekao da su Skelani jednino mjesto u Republici Srpskoj koje nema spomen-sobu, iako je svaka 10. žrtva u Podrinju sa područja ove lokalne zajednice.

Mandić kaže da je na parohijskom domu urađen novi krov, limarija, postavljena je i nova stolarija. Razvedene su elektro i vodovodne instalacije, kao i kanalizacija i sada je akcenat na ostalim unutrašnjim radovima.

– Pored toga staviće se ploče sa podacima međunarodnog Crvenog krsta, koje smatramo najistinitijim za stradanje Srba u 1 i 2. svjetskom ratu. Osim fotografija, stajaće i ikona Raspeća koja je simbol stradanja – naglasio je Mandić.

Dragan Јanjić naglasio da je društvo „Osat“ na sebe preuzelo obevezu da renovira kompletan objekat.

– Mi smo živi svjedoci, i ne bi bilo dobro da smo to ostavili našoj djeci. To je najmanje što mi možemo kako bi se odužili porodicama poginulih – istakao je Јanjić.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se