12 C
Zvornik
28. април 2024.

Pokrenuta trajna akcija sadnje medonosnog bilja

Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Zvornika pokrenulo je trajnu akciju dodatne sadnje medonosnog bilja kako bi se obezbijedilo dovoljno paše za pčele, rekao je danas predsjednik ovog udruženja Zoran Birčaković.

Birčaković je, nakon redovne Skupštine udruženja, rekao novinarima da je prošle godine pčelarima podijeljeno oko 540 sadnica pitomog kestena i dodao da će i ove godine biti obezbjeđen dovoljan broj sadnica ove biljke.

„U dogovoru sa Gradskom upravom i Šumskim gazdinstvom Birač obezbjedili smo parcelu gdje će biti zasađene sadnice pitomog kestena“, rekao je Birčaković i dodao da će narednih godina sadnja medonosnog bilja postati tradicija.

Srn2024 2 3 1153410 1

Ističući da Udruženje pčelara „Bagrem“ na području Zvornika ima 136 članova sa tendencijom rasta broja, kao i oko 5.500 registrovanih košnica, Birčaković je procijenio da ima još oko 2.500 košnica koje nisu u sastavu društva „Bagrem“.

Birčaković je pozvao te pčelare da se učlane u Udruženje „Bagrem“, što bi bila dobra stvar i za njih da organizovano u okviru udruženja štite pčele od raznih bolesti, kao i da ostvare subvencije, a ujedno da uđu u registra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kao pčelari koji se bave proizvodnjom i uzgojem pčela.

On je rekao da Udruženje ima dobru saradnju sa Gradskom upravom Zvornik, koja subvencioniše 10 KM po košnici pčelare koji imaju od 10 do 39 košnica, dok resorno ministarstvo subvencioniše po košnici isto 10 KM pčelarima koji imaju više od 39 košnica.

Birčaković je naveo da je na sjednici Skupštine bilo riječ o izvještaju o radu Udruženja, finansijskom izvještaju, kao i drugim pitanjima koja su u interesu ovog udruženja.

Profesor pčelarstva Vladimir Mlađen iz Beograda je u okviru zasjedanja govorio o zaštiti i uzgoju pčela, borbi protiv masovnog uginuća koje se javlja u posljednje vrijeme, pojavama raznih bolesti i trovanja pčela.

Srn2024 2 3 1153410 0

Mlađen je naglasio značaj borbe protiv masovnog nestajanja pčela, između ostalog, jačanjem imunog sistema pčela da bi bile više otporne na razne bolesti i promjene u klimi.

„Ono na čemu insistiram jeste da se sve mijenja u svijetu i za ljude i za pčele, pa sa tim promjenama treba da uskladimo i naš odnos prema pčelama koje su nekada mnogo davale, a malo uzimale, dok danas treba da malo uzimamo, a pčelama da damo malo više“, rekao je Mlađen.

On je naglasio da se, uprkos mnogim problemim, uspješno može pčelariti da bude i dobro i unosno, ali da se mora znatno više raditi na zaštiti pčelinjih društava.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se