8.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Dodik sa Putinom: Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji; Nećemo u NATO (VIDEO)

Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

– Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuje to svaki dan.

– Pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se pridružimo članstvu u NATO – jasan je bio Dodik.

Istakao je da su Srbi dva puta bombardovani, Srpska jednom, Srbija drugi put.

– I znate, mogu vam posvjedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene djece koje imaju posljedice od osiromašenog uranijuma, a čak 10 puta je povećano zračenje na tim rejonom, kao i malgine bolesti uzrokovane tim bombardovanjem – rekao je Dodik.

Istakao je da tako nije logično ni normalno da Srpska prihvati članstvo u NATO.

– Zapad kad je došao, odmah je privatizovao poslovne banke i sada birajui da li hoće da rade sa nama i to čine iz čistih političkih razloga – naveo je Dodik.

Naglasio je da je Srpska stabilna politički i institucinalno.

– Dakle, održavamo se stabilno. Nemamo posebnih izaova, ali je primjetno stalno podrivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Srpske – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srpska ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

– To nam posebno olakšava situaciju što se tiče Evrope, Međutim čitavo rukovodstvo Srpske, predsjednik Vlade, predsjednik NSRS, srpski član Predsjendištva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljim u EU, Evropa nije uvela iste sankcije nama – dodao je Dodik.

Naveo je da će Srpska ojačati.

– Ali, evo kod nas narod kaže što vas ne uništi, to vas ojača. Takom da mi vjerujem da ćemo mi izaći još jači uz pomoć prijatelja – naveo je Dodik.

Istakao je Srpska u BiH funkcioniše u složenim okolnostima.

– Raduje nas da i to primjećujete, jer ste nedavno u jednom obraćanju primjetili da razumijete odnose u BiH. Oni nimalo nisu jednostavni i oni su složeni. Dodatno su usložnjeni, jer smo mi još uvije pod međunarodnim protektoratom, jer se nalazimo u slojevima zapadne intervencije – istakao je Dodik.

Naveo je da je na sceni zloupotreba Dejtonskog sporazuma, koja je najviše izražena od strane jednog stranca koji nije legalan.

– On nije potrvrđen u SB UN, a predstavlja se kao visoki predstavnik. Vama se zahvaljujem, zato što imate pažnju prema tom pitanju, jer da imaju ovlašćenja, sigurno bi ukinuli Srpsku – rekao je Dodik.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se