17 C
Zvornik
27. април 2024.

Večeras svečano otvorena „Svetosavska nedelja“ u Zvorniku (foto)

ZVORNIK – U Domu omladine u Zvorniku večeras je počela „Svetosavska nedjelja“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

„Svetosavski nedjelju“ otvorio je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, ističući da ova duhovna manifestacija čuva kulturu, vjeru, običaje, istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Ivanović je izjavio da je program „Svetosavske nedjelje“ sadržajno bogat raznim događajima i da će posjetioci u ovih osam dana moći da vide koncerte izvorne muzike, izložbe, izbor sportiste godine, pozorišne predstave i druge sadržaje koji će biti prikazani u okviru ove manifestacije.

On je dodao da će publika moći da vidi i domaće umjetnike koji će, u okviru ove manifestacije, imati šta da ponude svom gradu.

„Ovu manifestaciju treba njegovati, razvijati, obogaćivati i čuvati uz zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu /SPKD/ Prosvjeta i drugim subjektima koji daju doprinos na očuvanju tradicije i njegovanje svetosavskih vrijednosti“, rekao je Ivanović.

Predsjednik „Prosvjete“ Rade Perić rekao je da u Zvorniku 32 put obilježavaju „Svetosavsku nedjelju“, istakavši da je Sveti Sava jedan od najomiljenijih srpskih svetaca i da upravo zahvaljujući njemu srpski narod čuva svoju kulturu, identitet, školstvo.

Na otvaranju „Svetosavske nedjelje“ nastupili su učenici i profesori Tehničkog školskog centra Zvornik i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, a otvorena je i izložba „Šah cara Dušana“ vajara Darka Juroševića iz Milića.

Koncert duhovne muzike Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ biće održan sutra, a svetosavski koncert Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“ u srijedu, 24. januara.

Svetosavsko predavanje profesora doktora Rastka Jovića, redovnog profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu biće održano u četvrtak, 25. januara, a Svetosavska akademija na u petak, 26. januara.

Školska slava Sveti Sava biće obilježena na sam praznik, 27. januara, u svim osnovnim i srednjim školama.

Predviđeno je da u ponedjeljak, 29. januara bude održan izbor sportiste grada Zvornika.

Tokom „Svetosavske nedjelje“ publika će moći da odgledaju pozorišne predstave i filmske projekcije.

Svetosavske svečanosti u Zvorniku održavaju se u organizaciji „Prosvjeta“, Gradske uprave i Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se