20.9 C
Zvornik
27. април 2024.

Uslugom „Siguran net“ blokiran pristup neprimjerenim sadržajima u školama u Srpskoj

U Republici Srpskoj u 37 osnovnih i srednjih škola aktivirana je usluga „Siguran net“ u saradnji sa kompanijom „M:tel“, te je maloljetnim licima blokiran pristup određenim neprimjerenim sadržajima, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz Ministarstva su istakli da je ova usluga bila aktivirana početkom novembra do kraja decembra prošle godine, kao i da se neprimjeren sadržaj, između ostalog, odnosi na promociju oružja, droge, terorizma, nasilja, internet klađenja, kao i internet igara.

„Trenutno se vrši evaluacija u saradnji sa predstavnicima kompanije `M:tel` koja se radi na osnovu sugestija i komentara škola, kao i sistemskih zapisa na strani provajdera, nakon čega će se definisati optimalna politika filtriranja internet saobraćaja prihvatljiva za sve škole“, pojasnili su u resornom ministarstvu.

Iz ovog ministarstva su podsjetili da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano da se težom povredom dužnosti učenika smatra korišćenje svih informaciono-tehničkih uređaja koji ne služe vaspitno-obrazovnom procesu.

Težom povredom dužnosti učenika smatra se i zloupotreba mobilnih telefona, snimanje video-zapisa i fotografija za vrijeme boravka u školi i njihova dalja distribucija i upotreba putem sredstava masovne komunikacije.

„Etičkim kodeksom za radnike i učenike osnovne škole definisano je da za vrijeme boravka u školi na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada učenicima nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona suprotno Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju“, dodali su u Ministarstvu prosvjete.

Iz ovog ministarstva su naglasili da svaka škola dodatno, a na prijedlog nastavničkog vijeća, može da propiše da učenicima nije dozvoljeno upotreba mobilnih telefona za vrijeme boravka u školi na nastavnim časovima i ostalim oblicima vaspitno-obrazovnog rada. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se