23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Polaganjem vijenaca u Zvorniku obilježen Dan Republike Srpske

Polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje i odavanje počasti za 1.080 boraca, koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Zvorniku danas je obilježen još jedan rođendan Republike Srpske.

Srn2024 1 8 1253792 0

„Prije svega obaveza svih nas jeste da se danas, na ovaj dan, okupimo i odamo počast svima onima koji su dali svoj život i ugradili ga u temelje Republike Srpske. Takođe, obaveza svih nas i naših pokoljenja jeste da Republiku Srpsku čuvamo, a da bismo je čuvali moramo je prije svega jačati, ekonomski, privredno. Ovaj dan treba da nas podsjeti da smo svi mi dio jedne velike porodice, porodice Republike Srpske. Ovu priliku koristim svima da se zahvalim, koji rade na tome da bi Srpska bila jača, sigurnija, postojanija,“ rekao je Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika.

ab

Republika Srpska ovog 9. januara slavi 32 godine postojanja. Nastala 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Milivoje Marković predsednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila istakao je da je dužnost svih nas da obilježimo ovako značajan datum kao što je Dan Republike Srpske.

ae

„Stvaraoci Republike Srpske su naši najmiliji, koji su za nju dali svoje živote. Ovdje smo došli sa najvećim ponosom i tako će biti za vijek vijekova, bez obzira na sve pritiske sa strane,“ istakao je Marković.

Svoj prvi Ustav Republika Srpska je dobila 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH. Milivoje Todorović, predsednik Gradske boračke organizacije u Zvorniku poručio je da su borci temelj Republike Srpske i zato ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu.

Srn2024 1 8 1247448 7 1

„S ponosom izlazimo i obilježavamo Dan Republike Srpske. Ujedno apelujemo na relevantne institucije i organe, te političke predstavnike u Republici Srpskoj da se ne dozvole urušavanje Republike Srpske i da podrže i zaštite borce i boračku organizaciju u procesima koji se protiv njih vode,“ dodao je Todorović.

Dragislav Mijanović, predsednik Gradske organizacije ratnih-vojnih invalida poručio je da ne smijemo dozvoliti urušavanje institucija Republike Srpske i da se s ponosom nastavlja obilježavanje 9. januara.

Srn2024 1 8 1247448 8

Vijence na centralno spomen obilježje položile su delegacije Gradske uprave grada Zvornika, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Policijske uprave Zvornik, te narodni poslanici iz Zvornika i odbornici Skupštine grada Zvornika.

Republika Srpska još traga za 1.646 lica sa spiska nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, dok je u Zvorniku u ovom ratu poginulo 1.080 boraca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se