23.1 C
Zvornik
02. мај 2024.

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu, učestvuje i Vučić

Danas počinje 54. po redu godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera foruma, kao i lideri civilnog društva, stručnjaci, predstavnici mladih, preduzetnici i novinske agencije.

Na forumu će učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je svrstan među tridesetak vodećih svjetskih političara koji će biti na skupu.

Ključne teme foruma u Davosu su „Postizanje bezbjednosti i saradnje u podjeljenom svijetu“, „Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru“, „Vještačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo“ i „Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju“, navodi se na veb stranici te organizacije.

Učesnici skupa će biti i premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savjetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven, francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander De Kro i Pedro Sančez, kao i predsjednik Argentine Havijer Milei.


Učestvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi, dok će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovati putem video-veze.

Izvršni direktor „Majkrosofta“ Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati u utorak sa osnivačem Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom.

Učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije „Open AI“, Sem Altman, u okviru debate „Tehnologija u turbulentnom svijetu“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se