12 C
Zvornik
28. април 2024.

Pavić: Treći svjetski rat je već počeo, samo je pitanje kada

Mislim da je Treći svjetski rat već na sceni, samo još uvijek nismo se svi složili koji datum da uzmemo kao početak tog sukoba, rekao je politički analitičar Aleksandar Pavić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

– Zapadne elite nikada nisu prestale da gledaju na Rusiju kao strateškog protivnika, a tu onda i mi spadamo. Zapad neće da se odrekne svoje pozicije, oni ne prihvataju bilo kakvu ravnopravnost, i onda imamo to što imamo, veliki broj većih ili manjih sukoba širom planete. Cijeli svijet je pretvoren u jednu veliku šahovsku tablu, uz pravila koje Zapad nameće, pravila koja oni izmišljaju – naglašava Pavić.

Prošle godine u svijetu su zablježena 183 regionalna i lokalna sukoba, što je najveća brojka u posljednje tri decenije, podaci su Međunarodnog instituta za strateške studije. U svijetu dominiraju „sve teže rješivi sukobi i oružano nasilje usljed sve većeg broja aktera, složenih motiva koji se ukrštaju, globalnog uticaja i ubrzanih klimatskih promjena“.

– Dok god imamo američko prisustvo na Balkanu, imamo potencijalnu opasnost da bukne sukob. Tu imamo situaciju na Kosmetu, u BiH, a sada i montirani proces predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Amerikanci i njihovi vazali u Sarajevu stoje iza suđenja Dodiku, i to nema nikakve veze sa pravom i pravdom – rekao je Pavić.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se