13.1 C
Zvornik
03. мај 2024.

Jović: Znati malo više samo može od biti od koristi

Profesor beogradskog Bogoslovskog fakulteta Rastko Jović rekao je svetosavskoj besjedi u Zvorniku da je bitno institucionalno ulagati u obrazovanje, jer bez obrazovanih i mladih ljudi nema razvoja.

„Nikada ne smijemo da se zadovoljimo postignutim, moramo ići dalje, a posebno mislim da je institucionalno bitno ulagati još više u obrazovanje, da je to naznačajnije, a može biti kao poruka, jer bez obrazovanih ljudi, bez mladih ljudi, nema ekonomije, nema privrede…“, rekao je Jović.

On je naglasio da se Sveti Sava prelama u svakom iz srpskog naroda i da se pojedinci trude i bore da svetosavlje živi u Srbima.

Govoreći o vjeronauci, Jović je napomenuo da je vjeronauka u školama jedna tekovina, da Srbija nikada nije bila bez vjeronauke, izuzimajući period kada je bila ukinuta u periodu od 1952. do 2001. godine.

„To je demokratska tekovina i prilika da ljudi, djeca, nešto nauče, nešto o vjeri. Niko nikoga ne tjera da vjeruje, ali znati bilo šta i znati malo više, samo može biti od koristi“, rekao je Jović.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić rekao je da je malo jedan dan da se proslavi Sveti Sava, prosvjetitelj i učitelja, te da su pokrenuli inicijativu da cijelu sedmicu posvete ovom svetitelju.

Srn2024 1 25 2153132 2

Prema programu manifestacije, sutra će biti održana Svetosavska akademija na kojoj će besjediti pjesnik Goran Vitić, a nastupiće i učenici i profesori Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Osnovne škole „Sveti Sava“ i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.

Svetosavske svečanosti održavaju se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, grada Zvornika i Srpske pravoslavne crkvene opštine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se