20.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Danas Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 18. januara, obilježavaju zimski Krstovdan.

Krstovdan se praznuje kao uspomena na prve hrišćane koji su primili vjeru.

Ovim povodom gost u ATV jutru bio je sveštenikom Zoran Pajkanović.

„Krstovdan i Bogojavljenje su dva praznika neminovno vezani. Na današnji dan je takozvano prvo veliko vodoosvećenje koje se obično u hramovima čini, a za praznik Bogojavljenja imamo i drugo veliko vodoosvećenje. To je čin osveštavanja vode. U toku godine mnogo puta mi osveštavamo vodu nekim manji skraćenim činom a na praznik Krstovdana i na praznik Bogojavljenja takozvani veliki čin vodoosvećenja“, kaže sveštenik Zoran Pajkanović.

Od Božića do danas bio je period razriješen od posta a danas se posti strogim postom.

„Strogi post je post na vodi, bez ribe, a od Božića je bila trapava sedmica kada se ne posti“, kaže sveštenik Zoran Pajkanović.

Prema njegovim riječima, prvo što treba da se uzme danas i sutra jeste sveta vodica koja se osvećuje i ostaje svježa tokom godina. Osveštana voda je velika svetinja. Iznad bogojavljenske vode je samo sveto pričešće. 

„Vjeruje se da ona ne gubi svojstva tokom godina, nikada. Na njoj je blagodat Duha svetoga i mi smatramo da je to nešto što je istinito“, kaže sveštenik.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Bogojavljenje, a sveštenik Pajkanović podsjeća da o važnosti ovog praznika govori i činjenica da su do četvrtog vijeka Bogojavljenje i Božić obilježavani zajedno.

To je dan na koji se sjećamo krštenja Isusa Hrista u rijeci Jordan kada se Bog javio pa otuda i naziv ovog praznika dobija smisao. Bog se projavio kao Otac u vidu riječi, Duh sveti u vidu goluba i Isus Hristos koji je krštavan.

„U Bogojavljenju imamo veliki smisao i značaj našeg odnosa prema Bogu i našeg vjerovanja u trojičnog Boga“, kaže otac Pajkanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se