5.4 C
Zvornik
21. фебруар 2024.

Cijena ekskurzije ne može biti viša od 70 odsto najniže plate

Roditelje učenika Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora iznenadila je anketa upućena učenicima devetih razreda u kojoj su obaviješteni da je zbog povećanja najniže plate u Srpskoj, povećana cijena ekskurzije sa prvobitnih 490 KM na 590 KM.

U anketi koja je dostavljena roditeljima, škola pojašnjava da su u decembru 2023. godine uputili javni poziv turističkim agencijama vodeći se iznosom najniže plate koja je tada još uvijek iznosila 700 KM, ali da je na kraju poništen jer su sve zainteresovane agencije ponudile višu cijenu uz obrazloženje o povećanju minimalca u Srpskoj.

Nakon novog javnog poziva, najniža cijena ekskurzije dostigla je cifru od 590 KM.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Republici Srpskoj, Nataša Cvijanović, gostujući u Јutarnjem programu RTRS naglasila je da su kontaktirali prijedorsku školu iz koje su, kako navodi, dobili informaciju da su proveli redovnu proceduru.

– Ne mogu reći da je došlo do zloupotrebe u školi. Koliko znam, nije narušen pravilnik, a ukoliko roditelji imaju druge informacije neka nam se obrate kako bi prosvjetna inspekcija obavila kontrolu – ističe Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je pravilnikom predviđeno da cijena ekskurzije ne smije biti veća od 70 odsto cijene minimalne plate u Srpskoj.

– Anketa služi da se procijeni koji je broj zainteresovanih učenika i na temelju toga se upućuju ponude turističkim organizacijama – rekla je Cvijanovićeva.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se