25.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Četiri djeteta preminula od velikog kašlja na Institutu za majku i dijete

Četiri djeteta preminula su od velikog kašlja na Institutu za majku i dijete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, rekao je danas kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta Vladislav Vukomanović.

Dodao je da je jedno dijete na respiratoru i životno ugroženo.

Vukomanović je rekao za RTS da odojčad stara dva, tri ili četiri mjeseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja i istakao da je na Institutu kod četvoro djece ona završena smrtnim ishodom.

– Јedno dijete je na respiratoru, to znači da je životno veoma ugroženo – rekao je on.

Ističe da je u tom institutu oko 70 djece pozitivno na pertusis odnosno veliki kašalj, kao i da je hospitalizovano dvije trećine.

– Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast djece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti – naglašava Vukomanović.

Vukomanović naglašava da ne postoji bolji lijek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije.

– Ispoštovati kalendar, kontraindikacije za vakcinaciju, relativne i apsolutne, ne treba da budu nikako brana pravovremenom započinjanju vakcinacije kod djece u najranijem uzrastu, upravo onda kada je to propisana. Cijena, zašto su četiri djeteta umrla i zašto je toliki broj zaražen, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba, tako da dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način – upozorio je zamjenik direktora Instituta za majku i dijete.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se