7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Sastanak uprave „Alumine“ i sindikata: Regres za 2024. godinu 1.500KM, naknada za božićne praznike 200KM

Zaposleni u kompaniji „Alumina“ ne treba da brinu za svoj status – poručio je Zoran Stevanović, predsjednik Upravnog odbora „Alumine“, nakon današnjeg sastanka Uprave i predstavnika sindikalnih organizacija koje djeluju u  fabrici u svjetlu posljednjih zahtjeva radnika. Stevanović je naglasio da su radnici potrebni fabrici u najmanju ruku koliko i ona njima i da će kompanija svaki svoj pozitivan poslovni rezultat dijeliti sa svojim zaposlenima s ciljem da imamo 1.400 zadovoljnih radnika.

Tokom razgovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija,  članovi Uprave prezentovali su aktuelnu poslovnu situaciju u kompaniji, sa posebnim akcentom na tržišne prilike i rast cijena  određenih inputa, koji su važni u procesu proizvodnje –  električna energija, ugalj, kreč, boksit i lužina, što se sve odražava na proizvodnu cijenu naših gotovih proizvoda, dok, s druge strane, izraženi su zahtjevi naših kupaca za smanjenje cijena  gotovih proizvoda.

U ovoj godini, objašnjeno je, u poređenju sa prethodnom godinom, kapacitet proizvodnje će biti manji za oko 18 odsto.

U ovakvoj situaciji, naglašeno je,  moraju se tražiti rješenja i za rad fabrike, ali i kad je u pitanju materijalni položaj i ekonomska situacija naših radnika.

Na dnevnom redu našlo se osam zahtjeva  radnika, koje su proteklih dana, Upravi kompanije,  uputili  Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva i Sindikalna organizacije metalaca i rudara.

Iz Uprave kompanije poručeno je da je neupitna isplata regresa za 2024. godinu u linearnom iznosu od 1.500 KM, zatim novčana naknada od 200 KM za predstojeće Božićne praznike, a sa predstavnicima Sindikata dogovaraće se i ostale prinadležnosti za radnike. 

Kad je pitanju prevoz radnika, dogovoreno je da predsjednici fabričkih sindikata još jednom sagledaju situaciju među radnicima i do ponedjeljka pripreme konačan prijedlog po ovom pitanju.

Što se tiče povećanje plata zaposlenima u 2024. godini i isplate 13. plate, čelni ljudi kompanije su objasnili da se do kraja sedmice očekuje potpisivanje nekoliko ugovora sa najznačajnijim dobavljačima, prije svega boksita, uglja i kreča, tako da će početkom naredne sedmice biti jasnija slika kako će se kretati poslovanje fabrike u toku sljedeće godine.

Na  sastanku je razjašnjena i situacija u pogledu rada subotom i daljeg eventualnog otpuštanja radnika. Objašnjeno je da svako treba da uredi svoj radni prostor i da imamo uredan fabrički krug.

Predstavnici sindikalnih organizacija i radnih sredina iz kojih oni dolaze poručili su da mora biti bolje komunikacije sa radnicima od strane rukovodnog kadra,  kako bi se na vrijeme zaposlenima prenosile informacije koje su bitne i za fabrike,  ali i za radnike, što bi, kako je objašnjeno, neutralisalo određene dezinformacije i doprinijelo boljoj radnoj atmosferi u kolektivu.

Novi sastanak Uprave kompanije i fabričkih sindikata zakazan je za ponedeljak, 25. decembra, u 11 časova na kome će se definisati iznos povećanja plata zaposlenima u 2024. godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se