19.3 C
Zvornik
27. фебруар 2024.

Prosječna plata za novembar iznosila 1.296 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u novembru ove godine iznosila je 1.296 KM i nominalno je veća za 7,0 odsto, a realno za 3,8 odsto nego u istom mjesecu lani, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, ovogodišnja novembarska prosječna neto plata nominalno je veća za 0,5 odsto, a realno za 0,7 odsto nego oktobarska.

Najviša prosječna neto plata od 1.707 KM isplaćena je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najniža 973 KM u građevinarstvu.

U saopštenju se navodi da je u svim područjima zabilježen nominalni rast neto plate, a najviše 17,8 odsto u saobraćaju i skladištenju, zatim 17 odsto u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, te 15 odsto u stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru u odnosu na oktobar u prosjeku su niže za 0,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 3,1 odsto.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u od januara do novembra ove godine u poređenju sa istim periodom lani manja je za 2,9 odsto. U ovom periodu zabilježen je rast od 5,4 odsto u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom, te klimatizaciji, dok je došlo do pada od 1,5 odsto u vađenju rude i kamena.

Od januara do novembra ove godine ostvaren je izvoz od četiri milijarde 801 milion KM, što je za 4 odsto manje nego u istom periodu lani, te uvoz od šest milijardi 429 miliona KM, što je za 2 odsto manje, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 74,7 odsto.

Posmatrano po grupama proizvoda najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 499 miliona KM, što iznosi 10,4 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 484 miliona KM, što iznosi 7,5 odsto od ukupnog uvoza.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se