8.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Devet škola iz Srbije i Republike Srpske potpisalo sporazum o saradnji

Četiri škole iz Srbije (tri iz Subotice i jedna iz Kosovske Mitrovice) i pet škola iz Republike Srpske potpisale su Multilateralni sporazum o saradnji u oblasti stručnog obrazovanja, kojim je ozvaničena dugogodišnja saradnja ovih škola, a koji će pomoći da se unapredi obrazovanje u svim aspektima.

Dugogodišnja saradnja i prijateljski odnosi koji već postoje među ovim školama, dobili su i zvaničnu potvrdu, čime je omogućeno da ona u budućnosti bude još bolja i plodonosnija.

Neku našu dugogodišnju saradnju, prijateljstvo smo pretočili u sporazum uz pomoć koga treba da unapredimo saradnju, školske programe, međunarodnu saradnju, a već smo u toku sa nekim projektima. Da to ne bude samo druženje, već da bude na korist škola – i zaposlenih i naše dece, ističe Čedomir Baroš, u ime sindikata.

Potpisivanje sporazuma ovih devet škola otvorilo je put ka organizaciji koja bi okupila sve škole iz Srbije i Republike Srpske, smatra Goran Grujić, direktor JU Tehnički školski centar Zvornik, jedan od potpisnika sporazuma.

Naša ideja je bila da proširimo iskustva iz svih škola, jer je sistem obrazovanja u Srbiji i Republici Srpskoj veoma sličan. Siguran sam da je ovo samo početak formiranja nekog velikog udruženja svih srednjih škola u Srbiji i Republici Srpskoj objašnjava on.

Ovim sporazumom utvrđeni su pravci u kojima će se dalja saradnja odvijati, a jedan od potpisnika je i subotička Hemijsko-tehnološka škola.

Načelno su dogovorene teme koje bi trebalo da predstavljaju temelj ove saradnje, a to je u prvom redu međusobno upoznavanje, zatim uspostavljanje odnosa koij su bazirani najviše na kompatibilnosti škola u smislu obrazovnih profila i područja rada – ističe direktor ove škole, Nikola Matković.

Sporazum je u ime škole koju predstavlja potpisao i Živko Milentijević, profesor u Tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas“ iz Kosovske Mitrovice. On je ujedno i predstavnik 14 škola sa područja južne pokrajine.

Nadam se da ova saradnja koja je sada na početku, neće biti mrtvo slovo na papiru, već da će se unaprediti i da će biti na dobrobit svih. Očekujem da posetama svim školama dođemo pre svega do upoznavanja naših učenika, druženja, da vidimo gde su druge škole više ostvarile uspeha, da učimo od njih i delom oni od nas. Da saradnja unapredi sve aspekte obrazovanja naših učenika – rekao je Milentijević.

Nakon potpisivanja sporazuma, usledio je obilazak škola, gde su potpisnici mogli u praksi da vide ono o čemu su razgovarali.

Ono što smo danas pričali, to je bila teorija, ono što će oni sada videti obilaskom naših škola je zapravo na delu pokazano sve ono što smo godinama ulagali, ne samo u infrastrukturu, već i u poboljšanje uslova rada, boravka dece i uslova rada nastavnika – ističe Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. Škole koje su potpisale sporazum su: Tehnička škola „Ivan Sarić“, Politehnička škola, Hemijsko-tehnološka škola Subotica, Tehnička škola „Mihailo Petrović Alas“ iz Kosovske Mitrovice, Tehnička škola Trebinje, JU Tehnički školski centar Zvornik, JU Srednjoškolski centar Mrkonjić Grad, JU Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ Zvornik, JU Saobraćajna i elektro škola Doboj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se